首次「登月任務」失敗! 美公司:遊隼號流失太多燃料

88 回覆
8 Like 6 Dislike
咪教米青佢哋
但係 NASA 話自己唔見哂登月技術個 d 資料

呢一句已經係fake news
難怪你呢類弱智現實讀唔成書又住公屋又低收入
中國:其實唔難
冇記錯係以訛傳訛 NASA俾人話唔見係 登月錄像母帶 同 土星五號藍圖
但2樣都冇唔見

btw 黎到華語圈就變成咩資料都唔見哂
好多人話假果啲連美國total去咗幾多次都唔知
笑到仆街 街市c9之流
而家科技同50年前比,淨係計硬件,諗下以前儲存/運算同而家去比,當時登月嘅可信性真係令人好質疑
唔係話佢完全造假,但未必真係次次堅囉
https://www.youtube.com/watch?v=RHoonmwwf6w

仲有話咩以前電視都無但登到月嗰啲
應該睇下條片,以前電視會唔會用手工整到咁複雜?
仲只講緊係衛星唔載人嗰種。

唔係做唔到,只係消費品成本太高係賣唔出先無人做。
以前淨係嗰粒依家只值幾毫子嘅Transistor,一粒報價已經貴過當時一部電視。
咪撚On9啦
你得閒就去博物館睇下以前點樣做Memory storage
手做Memory見過未?搵堆女工響度穿漆皮線同磁圈,一舊一1K都唔到,
無錢去都可以網上睇下相
https://www.pinterest.co.uk/pin/26951297749609530/

蘇聯都識㗎
cctoy表示fake news
五毛又想唱衰美國
軟唔得就硬啦

屌你老母又請芝麻仁寫稿
我記得新聞有講阿波羅支運載火箭嘅設計圖唔見咗
其實成單野重點係Vulcan 火箭發射成功,NASA 20年黎第一枝新運載火箭,之後核彈都係用佢架喇
要係2025前要用呢枝野送人返月球,2030前建立月面基地
有好多傻仔重未知當年晌月球放低的一部反射鏡依家重用緊來鐳射測距
當年唯一有能力反MONA美國的蘇聯真捉到佢痛腳重唔反宣傳?
你派人上去證明下
認真,過2日
2024 姐 登月其實都唔係易事黎班戇鳩當搭飛機?
假嘅送畀中國嗰啲月岩係鼻屎嚟? 假嘅中國一早出聲啦仲對嗰粒嘢做十幾份報告咩
有可能係現時技術發展唔係完全基於前代技術所致

等於有唔少60 70年代嘅老爺車,保養得好都可以好耐用,因為機械為主結構簡單維修成本低可靠性高。

到依家嘅電動車,用電子嘢多過機械,過多十幾年仲有無晶片換?到時壞粒晶片仲開唔開得郁都成問題。
好嘅電子嘢可以耐用過機械

一切都係睇你肯俾幾多錢

以前啲問題,你堆錢堆人力可以解決到就可以頂硬上。
但就造成冷戰之後NASA組織太過燒銀紙,而且有洗腳唔抹腳嘅現象。
所以先會出現Contract外判,促成民間企業誕生

成本有限下失敗好正常,失敗得少而又支持得住你先有能力拎到NASA Contract
SpaceX絕對係一個例子。
錢既問題姐 成千億送人上月球,依家邊個國國/組織會洗咁多錢,同埋以前啲軍用/NASA零件可靠性高好多,依家電路板太精密好易壞。
果陣同蘇聯鬥傾國之力去登月點同
依家啲嘢同一樣成本下,係一定可靠過以前
以前啲真空管著到幾多小時

精密唔等於易壞
唔好用廉價消費品同所有電子產品劃等號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞