首次「登月任務」失敗! 美公司:遊隼號流失太多燃料

88 回覆
8 Like 6 Dislike
網上面仲有得download 黎睇

https://www.quora.com/Did-NASA-lose-the-blueprint-plans-for-the-Apollo-spacecraft-How-and-why-What-about-some-of-the-the-videos-or-photos-of-the-Apollo-missions-Again-how-or-why

No, of course they didn’t.

Blueprints/plans. A huge amount of this information is publicly available online. If you want to see more detail about the Apollo spacecraft than you can probably bring yourself to care about, start here:

https://www.hq.nasa.gov/alsj/SM2A-03-BK-II-%281%29.pdf
愛因斯坦寫到相對論,而家嘅人寫唔到,咁相對論係咪假嘅?
我問下姐個個起晒鋼
因為今次係測試
預左佢出事

雖然50年前都預左佢出事
咁深奧既野唔識, 從來無學過
不過相對論應該係佢根據手上資料加上假設運算出來
間中新聞報有乜科學新發現時
就會講可以證實左相對論某些論點
好難考到5** 係咪代表之前有人話考到係呃人?

哈佛史密森尼天體物理中心(Harvard- Smithsonian Center for Astrophysics)專門追蹤太空發射行動的天文物理學家麥道威(Jonathan McDowell)表示,火箭第一節「很好的」在落在中國境內(landed well),第二節則是飛越了台灣,與衛星分離時的高度「堪比國際太空站(ISS)」。而國際太空站距離地球表面約400公里。

麥道威說:「它(衛星)在遙遠的太空裡,早在穿越中國本土海岸前就已經進入太空軌道,所以我認為這(警報)是台灣的過度反應(I think this is an overreaction by Taiwan)。每天都有衛星飛越台灣。」

https://tw.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E7%99%BC%E5%B0%84%E8%A1%9B%E6%98%9F%E5%BC%95%E7%99%BC%E8%AD%A6%E5%A0%B1-%E7%BE%8E%E5%A4%A9%E6%96%87%E7%89%A9%E7%90%86%E5%B0%88%E5%AE%B6-%E5%8F%B0%E7%81%A3%E9%81%8E%E5%BA%A6%E5%8F%8D%E6%87%89-070130592.html
當年趕工,好多工序係手工調整打磨,做到一次未必可以再重現。

唔同spacex,追求流水線生產,試驗成功咗就一直成功率高企。
唔係用SLS and/or Starship 咩
只係證明無政府無限人力財力天才支持
係好難成功
連月球都去唔到仲講去火星
點解唔用番當年阿波羅嘅技術
照計唔使發明咩新野,
複製返當年一模一樣嘅大空船咪得囉
而家嘅人剩係去prove食愛因斯坦口水尾當完成左自己研究
成個物理學界已經再無出到一個人可以出到一套劃時代既理論
地球夠竟要過幾多年先可以出多一個可以改變人類眼界既物理學家
社會越富裕學歷越豐富反而出唔到一個更聰明既人
我估應該因為係民營公司,naus 同美國政府唔會提供資料同經驗畀佢哋(而且咁耐都唔一定有用),所以佢哋算係開荒牛,同星艦一樣啩
因為你講on9野,抵比人屌
邊國至係遙遙領先呢?
尾國或是最大輸家
50年前都唔係一射就中啦

上面班連燈仔講到阿波羅當年係求其射枝野上太空就到咗月球咁
vulcan係幫DOD射衛星上GEO
愛因斯坦同霍金都算係百年一遇

你可能要長命d先睇到下一個
真係唔明幾十年夢已經送人登月

點解而家送架車仔登月都咁難

技術失傳?
最主要係成本問題, 當年不計成本咁鬥快上到去 依家係講目標要未來係月球建立基地 長期來回往返地月2邊 要控制同預計埋未來成本 2個情況唔同已經冇得比較

仲有 2個唔同機構黎 唔好見到美國+太空就一定係NASA
你姐係話中國做假啦
報左國安有咩同個官講
屌你老味,上面成堆戇鳩仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞