如果新世界租務部識玩, 應該引入山姆/好市多去K11 skies

221 回覆
67 Like 426 Dislike
真。買完野唔等洗既拎出黎後直接擺係停車庫,當半個雜物房咁用
香港我租車位出去,見D 租客佢報既居住地址同我車位都有一段距離
人哋可能係大上市公司ceo上連燈
開左
最多人係上去同小朋友玩playhouse
幾時開咗都唔知
應該開咗個巴士站先啫下話
而且車錢又係錢,除非有中港牌自己車,唔係嘅話,根本平唔到幾多
開咗office
衣食住行公用資源能源原料,本身無乜外資, 除非你將怡和,嘉道理, 太古都當外資啦,呢 d 生意 economic of scale 細, 賺錢唔多,中資都無興趣,去到以家已經無乜戰略意義
咁當然香港做
就梗係唔係搬深圳果套
要本地化番做修改 迎合本地市場
貨品種類 等等 另外深圳又帶唔到生肉過境
要求同深圳同境一定無可能啦 講黎無意思

貧平 你都係返大陸啦
同意趕走呢班 K11 客源 要轉型
公屋俠屌9有錢佬唔識做生意
同意,就係想帶出 K11個場咁偏, 大環境改變,雖然佢主打另類娛樂,但亦要豐富店舖組合, 太高端但香港無晒高端人口做唔住個場。
太多人focus 係sam's club/costco,呢個只係一個建議,而且 如果開係新界區, 不如直接北上,完全無得競爭。 係得香港南方先有能力支撐到1間,定位反而外國人住離島好過。

開放討論

btw 其實想探討11 skies 個場
大又無位 你拆細又唔特別平 咁不如去樓下仆街買好過 起碼都方便 其實已前香港都有呢類鋪 中港碼頭商場都見過 洗衣粉個d 一大桶咁賣 M&M 真係勁撚大包 講緊係唔知幾多KG 1包 (一次夠食到你糖尿病) 已前都搞唔掂 何況家陣屋又細過已前 邊到有位擺呀
其實當年投地果陣,東涌係多人都PK,淨做旅行團都夠食啦
唔好話香港,美國人都係買黎掉有時
美國成個國家都好鬼浪費,同埋啲人咁肥都有原因
香港人就係鍾意貪新鮮,三分鐘熱度
都未撚起完,依家開個車場食亞博客炸
香港人慣咗多選擇
出街食飯都傾向叫多幾碟細嘅share

啲鬼佬可以corn flake 同一隻味廿kg 咁買日日啪
香港人就算鍾意食
都會呢個禮拜粟米片 下個禮拜就可可米
再唔係就轉下口味食包食穀物 落街歎個全餐

樣樣都一板板咁買
得嗰一千幾百尺屋好快就變到貨倉咁款
當年家樂福咪敗走。
整cheap個場
香港地有幾多人需要用到倉式超市 開係個話題 長遠都係做唔住 個個屋企幾千呎存貨咩 定方田圓十里冇鋪頸要買定一個星期食糧 諗下都知根本係on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞