如果新世界租務部識玩, 應該引入山姆/好市多去K11 skies

221 回覆
67 Like 426 Dislike
所以唔會開得成
costco 山娒個模式就係要夠大, 租平
買既野一pack 夠10人份量/ 用勁耐, 咁樣先平到比你
一LOT貨幾十KG放入車運番屋
唔計地租呢樣野, 香港係人人都有車?

而且香港每個屋苑樓下就有超市, 個城市運行模式根本就唔同
香港搞根本唔會成功

同埋深圳搞到, 都係市政府低租優惠吸引來投
香港政府有呢個膽量同前瞻去搞?
其實唔多關屋細事主要係冇揸車
唔係同人share既話
就算一個4人家庭去食20個牛角包都係戇撚柒
一個人要啪5個
屋企都關事啦
costco閒閒地一樣野都塞爆普通人雪櫃既量
一黎香港人唔會有大冰櫃, 二黎更唔會有房放雜物
外國基本人人都有
有揸車都冇咩用
唔係個個都可以泊正屋企樓下

人地預你係類似日本一戶建, 部K car 擺係屋企門口
你分幾轉搬返入屋就ok

香港當你住新私樓, 你轉多2次lift 都廢撚事再落樓拎貨
單純有車唔夠的

屋企要地方存貨
又唔介意由車場拉啲貨上樓
仲要接受單調啲嘅選擇
除非佢肯將啲野拆返細件
如果唔係根本on9

全家食一個月牛角包 同埋飲同一隻味維他奶
佢搞到新加坡jewel咁都可能吸到人去嘅
依家都有得拆

但問題就會返去商家
個個都碎買 佢個倉儲點營運到
佢保質期好長, 預你擺係雪櫃再搵焗爐整返熱

問題係... 香港人邊有咁多時間
一家4口都還好
得一兩個人點食
所以香港搞代購拆包裝賣 做到成行成市
香港人就係要挨貴貨 比人抽傭
其實非官方拆細日本都有咁玩

講真嗰句, 而家班友上去山姆 costco 唔多唔小都係獵奇心態
你叫佢地持續3個月咁做, 又要搵人交換又盛
或者已經食足同一樣野成個月, 最後咪又係去返樓下百佳
大把人有, 但更多人無
美加黎講 車係每個家庭標配
淨係target有車既人係養唔起一間costco
因為仲有屋細, 儲蓄空間問題, 減下減下唔係得番好多目標客戶
所以深圳山娒 cake/包類都開始滯銷
放係到大量貨 無咩人買, 已經過左獵奇既階段
唔係大家庭真係消耗唔到
係鬼佬住得遠先地方大先一炮買咁多野番歸
香港地平均住得個四百呎咁撚笨將超級市場個倉搬番自己屋企
少年你係唔係年輕到香港曾經有Carrefour做唔住執哂都唔知?
歐美果套零售模式響香港跟本唔啱用
其實中小型geh Walmart近呢幾個月都開始賣Sam's Club geh cake/包類,份量仲要岩岩好fulfill到核心家庭geh demand,所以核心家庭根本唔需要買Sam's Club會藉,Walmart仲好駛好用。
利申:去過馬交北面geh Walmart和Sam's Club
開咗啦咩

無乜宣傳嘅
你講緊係衣食住行公用資源能源原料
依加外資走晒有無乜野係無?
外資走都係金融多
個GM仲請到明個場唔會搞任何藝術有關嘅野
會有一個比細路體驗番工嘅Kidzania (抄東京個個)
同埋有個水族館
佢仲講到話全個商場都會係名牌舖頭咁
是但啦到時一開幾遠都會有一大堆人狗衝
係keep唔到個熱潮就變死場啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞