點睇周國豐同伍仲衝話janice最好聽時就係黎明時期?

132 回覆
8 Like 25 Dislike
肉肉地先正
https://www.youtube.com/watch?v=fNo_1WUNa8s
都係鍾意佢無肉地時
身材好過大部份女歌手
衛蘭曾獲得時任(2006年)香港特首曾蔭權公開讚許,表示衛蘭演繹《離家出走》一曲時聲線非常動聽。

我估佢係唯一一個比特首讚既歌手
於2006年11月21日推出的大碟《Do U Know》唱片銷量非常理想,據業界數字顯示乃為全年最高單碟銷量的女歌手大碟,但由於容祖兒於2006年的累積唱片銷量(即多於一隻大碟)高於衛蘭,因此前者捧走了第二十九屆十大中文金曲的女歌手銷量大獎,衛蘭則與Twins位列三甲

第二年已經超過容祖兒啦
on9
當時祖兒係一姐黎

leon邊度有捧衰佢
on9連登仔up得就up
後期玩鳩佢啫
2006年的年尾各台音樂頒獎禮中,衛蘭於2006年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮中再次成為《叱吒樂壇我最喜愛的女歌手》最後五強,更於《叱吒樂壇女歌手》獎項上擊敗薛凱琪、王菀之及謝安琪,勇奪銅獎;於同年新城電台2006年度新城勁爆頒獎禮中亦成功成為新城勁爆女歌手三甲之一;同年成為港台第二十九屆十大中文金曲全年十優歌手之一。衛蘭由出道至打入樂壇女歌手頭三甲位置只花了短短兩年時間。

我估無任何歌手好似佢咁,第二年已經女歌手銅
佢同側田都係顛顛地當時

不過連登仔都唔知,歷史上應該得佢老細係可以咁由新人
直接就去到銅獎
你理得佢點玩
呢隻全年銷量女歌手冠軍黎
即係話janice有3年都係銷量冠軍
衛蘭第四張廣東大碟《Serving You》於2008年11月27日推出,收錄14首歌曲,當中7首成為派台歌曲。衛蘭於電台訪問表示,此大碟花了整整兩年時間錄製。大碟由於選曲及印刷問題幾度延遲了推出日期,間接令衛蘭此碟未能角逐任何年尾頒獎典禮獎項。雖然如此,此碟推出後外間反應不錯,未出碟前已達到白金訂單銷量(30,000張訂單),被香港報章形容為市道不景氣中的逆市奇葩。大碟推出未夠一個月,銷量已達五白金(15萬),唱片公司老闆黎明於自己的新碟發布會中公布了此消息及加以慶祝。[23] 2009年憑《Wish》專輯獲IFPI最高銷量香港女歌手獎。

所以話leon玩佢就搞撚笑
當時個個都賣唔好
但佢隻碟一出就到五白金
Janice陳蕾
硬係覺得佢為咗個妹放棄咗好多野

阿妹單野之後佢就開始暴肥,
鳩估可能佢有睇精神科+食藥
玩鞋都未夠資格
連登捧既人
真正認證一代不如一代
包括依家個炎xx

無論唱功,人氣,當時個爆炸性
第二年就直接挑容祖兒
明顯到極
佢當時個前途火箭咁上
當時人人就係等佢成為天后
佢既競爭對手只剩返何韻詩
容祖兒都大壓力
謝安棋當時仲係輸janice
睇過一次佢演唱會
真心好聽
你可想而知依家既歌手幾咁垃圾
不過佢同王菲一樣,把聲唔多穩定
但佢係公認秒炒依家年代既歌手
包括果堆當紅歌手
再加上佢根本唔識中文當時
佢把聲真係聽到好正
明明janice出道時身材好撚正
但係就係佢阿妹單野之後就暴肥
其實佢應該當時好大壓力,搞到食藥
之後點救都救唔返,佢後期應該係信教
先走得返出黎

但我自己就覺得可惜,佢顛峰時期係同容祖兒打
到最後去到華納先拎到金
當年cctvb金曲金獎佢都拎埋
簽佢要簽埋佢阿妹都難搞
佢同側田嘅歌依家都仲有聽
難為當時leon仲想janice個妹入k pop
就算佢後期唱番唱歌
佢無一首唔好聽
https://www.youtube.com/watch?v=UTXjAvM6zAE
係好神奇既歌手
唔入華納可以入邊間?
環球 Sony?
華納已經係依家最好果間
側田俾記者搞臭
個瑜加pose cd封面真係cls
JW都係黎明啦 男人信什麼之後要等到矛盾一生先彈返起
佢入華納係要佢簽埋個妹
明知佢個妹係香港係無前途
當時黎明已經鋪路佢個妹入kpop
去埋南韓做練習生,練舞
leon南韓人默好撚強既
整單咁既野

最終佢要簽埋同佢個妹
間間都唔肯,華納肯,咪簽左華納
華納係咪有心捧佢,有眼佢
側田已經係最好果間
有paco,不過其實paco當初唔係好睇得起佢
認為佢最有可能做幕後,同林家謙一樣
當然佢強林家謙好多,無論唱功,聲線
係阿mark認為側田係有能力係可以走到幕前
另一隊比阿mark提攜係Rubberband
唔關事,係JW自己去左讀書 雖然都有傳係不和先走去讀書
根本就係
jw自己都講佢讀完書先發覺機會無左
有幾多唱片公司會比你讀完書先返黎
陳慧嫻都唔得
佢把聲最靚就係amusic個十年,華納時期已經冇咁靚,黎生錯在冇比佢試吓自己揀歌,唔肯放手,冇將心比己諗吓當年自己點解跑贏填海,除咗形象, mark lui當年前衛曲風絕對應記一功,幫佢洗甩浸白馬王子味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞