點睇周國豐同伍仲衝話janice最好聽時就係黎明時期?

132 回覆
8 Like 25 Dislike
衛蘭最撚柒錯就係簽黎明 屌你老母
Amusic嘅Janice感覺上係一個冇個人意志,任由黎明、Mark Lui擺佈嘅歌手

最可惜係到咗而家啲人都仲係只想聽佢Amusic嗰時嘅歌
但要一個40歲嘅女人成日唱心亂如麻同大哥呢啲做乜鬼
on9
唔係黎明當時邊個捧?
佢當時有參加英皇新秀歌唱比賽
寧願捧joey都唔簽佢

你識唔識野?
janice由第一年新人到第二年已經女歌手銅
快人幾多joey當時都睇住要輸
不如話佢火箭式上升時,佢阿妹搞單咁既野
導致佢自己都衰同肥埋,最終真係肥過部電單車

論實力,佢秒炒依家既女歌手有突
包括宇宙gem
佢果時既年齡係唱呢D歌
唔通比你唱福音歌咩
我覺得佢係唔想用少女既身份
去唱失戀歌佢講過好多次
但好老實,leon同mark比晒最靚既歌比佢
AMusic簽邊個死邊個
你唔識定我唔識啊?
a music簽既係新人
當時paco捧側田,leon捧janice
2個都係阿mark做

當時d報紙成日賣joey地位不保
因為janice第二年已經直接威脅佢
2位上升速度快過火箭
講緊到而家D人仲只係想聽佢Amusic嘅歌
咪就係因為歌既問題
去到依家先發覺原來janice最好聽年代仍然係a music
最多人識佢仍係黎明時期
可能連登仔仲細
當時去到曾陰權去讚janice首歌
係紅撚到仆街
當年我最喜愛的歌曲只係輸eason
咪就係,成班依家走去捧陳蕾都on撚9,拍埋當年陳蕾連janice車尾燈都睇唔到,有冇邊首香港人個個都識唱?
你要明白連登好撚多小朋友
janice紅時同有冇呢個人都未必知
用陳蕾同janice同佢比
兒登仔真係咪撚玩
當時janice第二年已經係ifpi賣碟最多既女歌手
當然原來輸愛得太遲

衛 蘭 — 離家出走
謝安琪 — 愁人節
陳奕迅 — 富士山下
鄭 融 — 紅綠燈
張敬軒 — 笑忘書
何韻詩 — 光明會
王菀之 — 畫意
楊千嬅 — 我的生存之道
容祖兒 — 華麗邂逅

但2首都係紅到仆街
當年Janice係偶像加實力派 仲好記得初初賣M記廣告時靠樣都殺食
當時佢隻大碟係10首都可以拎出黎派台
我成日諗如果janice無阿妹單野
到底會去到咩高度
出道幾年已經香港最賣起既女歌手
直接就挑戰容祖兒,楊千華呢堆

論起點,佢高過晒淫k,宇宙gem呢堆
樣就見人見智
佢當時似cctvb某個女演員
但後生時身材真係唔輸
係當時少有走偶像同實力派歌手

秒炒依家呢個年代歌手太多
第一年新人就大哥爆紅
第二年就到my love my fate爆紅
華納第一隻碟一定係最好聽。
跟住debut 個隻cover 碟
人講電單車,佢講電單車
事實上janice後生時係好撚瘦
https://www.youtube.com/watch?v=qGRuWTyzg68
入得Amusic都預咗只係跟黎明口味出歌
楊千嬅簽完以為同黎明Mark Lui合作有新火花,點知變成黑歷史
啲歌水平直插,唱片封面核突到人瑞自己出錢嗱嗱臨拍個無咁肉酸版本
其實華納時期嘅janice d 歌無咁悶
可能佢自己都無心戀戰
janice第二年已經女歌手銅
一連串紅到爆炸既歌:my love my fate,離家出走
你咁講不如話側田係因為阿marr

依家既女歌手連幫janice玩鞋都無資格
好可惜
人人都知佢既潛質就係天后料
把聲係公認靚到爆炸
同王菲走2個唔同路線
你叫依家既janice開聲唱兩句唱一首歌 我諗都仲吊打陳蕾,呢D咪好聽同唔好聽分別,就係咁簡單,依家樂壇水準低冇人捧,出D所謂什麼心靈治癒既歌.....叫春歌等等包裝得夠 "感動" ,再搵打手加pr係連登開post就已經上位,香港成個風氣就係咁
冇快歌 唔跳舞,做唔到天后
都唔同級
陳蕾玩鞋都未夠班同janice比
把聲決定左個高度
再加個入屋度,邊個會唔識janice?
除左陳蕾係自己創作外
無樣野同janice有得比
無論樣,唱功,聲線
衛蘭(英語:Janice M. Vidal,1982年4月13日—),香港女歌手,有媒體評價其擁有天使般的聲音[5][6],被譽為「K歌天后」、「低調天后」及「隱世天后」
邊個講janice無快歌
王菲都無跳舞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞