點睇周國豐同伍仲衝話janice最好聽時就係黎明時期?

132 回覆
8 Like 25 Dislike
樂壇回憶】周國豐伍仲衡談四大天王點滴 看好炎明熹張天賦
周國豐和伍仲衡接受香港電台第一台《舊日的足跡》訪問,大談與四大天王的相處逸事,點評新人表現。伍仲衡慶幸曾跟隨張學友三次巡迴演出,又指劉德華親和的性格令他印象深刻。「我當時只是一個新人,但華仔也會問我意見,大家有傾有講。」
周國豐指雖然每次跟黎明見面都會「鬥嘴互窒」,猶如吵架般,但其實大家關係很好。「當年我封咪轉做幕後前的最後一星期,急忙地邀約不同朋友接受訪問。我在兩日前才約他(黎明),他依然來了。黎明是一個聰明的人,也是一個聰明的老闆。他對歌曲的商業敏感度非常高,衛蘭在他旗下發行的歌就是最好聽的時期。」伍仲衡亦表贊同。「藝人錄音時,黎明亦會在場。我人生錄音時間最長的歌,就是衛蘭的《如水》,當時錄了 40 多個小時。而黎明又會打電話給我示範,直接唱給我聽,我覺得他很可愛。」至於郭富城,周國豐大讚其舞藝精湛。「他對舞台表現要求非常嚴格。我見過他跟經理人小美吵架,不過是因為緊張工作,最後大家都有讓步。」

近年香港樂壇新人輩出,二人有何心水?伍仲衡首選炎明熹。「她有一種氣場,是舞台表演者的魅力,具備壓台感,亦能發放光芒,聲音也很有辨識度。但她亦帶點傻勁,最喜歡在錄音時食零食,我覺得像王菀之。」周國豐表示 MC 張天賦是他的心水。「他的現場唱功很厲害!詮釋歌曲亦別具一格,歌唱技巧很好!」

原來如水要錄40個鍾頭
https://www.youtube.com/watch?v=mU29norUwOw
其實我真係覺得janice選錯左華納
或者呢D係佢鍾意既音樂
但係就唔係大眾都鍾意

佢同側田當年都係未來天王天后接班人
仍公認靚聲,一個阿mark捧,一個leon捧
最後2個人發展都
最搞鬼已經janice直情失左蹤咁
華納陳蕾上位
明明janice先係一姐
Janice 完咗約冇續華納啦
佢華納既歌唔係人人頂得順
呢首係某平台紅撚到仆街
https://www.youtube.com/watch?v=45moRuCH2qs
唔怪之得消失埋
明明佢就係天后料
華納幫佢17年攞到女金喎
你真係覺得佢當時d歌hit?
janice如果唔係佢阿妹單野
佢早就係女金
佢新人金,第二年已經女銅
當時既對手係容祖兒,何韻詩
joey當時都比下去
謝安棋果時仲衰過janice
因為電單車
當然講到janice既歌就緊係秒炒緊依家班女歌手
一代不如一代
一首離家出走連曾陰權都讚
當年唔算hit,但一格格舊年喺大陸翻紅,證明好嘅作品總有一日會出頭
後生時邊忽電單車
903要玩另類
佢最好聽最紅時肯定係黎明時
同側田一樣
第二年已經去到男銅
除左mc,同埋依家果班垃圾mirror
連幫側田玩鞋都無資格
一講就話佢肥過單車
係因為佢阿妹單野後,佢壓力太大
https://www.youtube.com/watch?v=y8tN33qc-cI
佢後生時,邊一忽係肥
Wonderland 一撚定係巔峰
轉左公司聲同曲風都唔同左。
以前serving you 唔飛成隻聽晒
往事只能回味
佢自己唔鍾意leon同阿mark既選曲無計
但mark同leon比左最好既歌比佢
都唔算消失嘅
21年紐約時代廣場都有佢個樣
22年出左隻碟
係23年無咩聲氣姐
最瘦最靚果陣係
乜柒都黎明黎明,又唔講下黎明唔撚識捧人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞