漫畫《葬送的芙莉蓮》討論區 (5)

668 回覆
10 Like 4 Dislike
就係頭髮婆
用頭撞眼鏡男果度
第一次覺得癲雞有少少可愛
一向都可愛
btw咁樣搞法贊因真係好快酒精中毒
海塔當年應該都因為勇者同芙莉蓮而飲唔少唔怪得成日宿醉
如果芙成世人都不斷同人類戰鬥,你嘅講法就啱,但佢大部分時間都係自己隱居,就算打架都係專打魔族,結果輸俾人類依然多過輸俾魔族,就知pvp專精嘅人類法師咩料

同埋Serie雖然串嘴,但佢對於有關魔法嘅野評價好客觀,好似佢唔會因為芙就fail肥倫,同埋話無效率但都認同芙隱藏魔力對殺魔族有效,連芙自己都話Serie直覺唔會錯,加上佢嘅魔法造詣,關於魔法嘅野基本上可以當係作者word of month
漫畫129話「帝國的陰影」完整全圖情報

文字情報
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1713518428.A.FA6.html
由於尤蘭二人被抓,本來要碰頭的冉則跟法爾修感覺到異常
法爾修看到舊帝國廣場有打鬥的痕跡,推測是魔導特務隊介入
也猜到尤蘭二人可能是被抓住了

本來冉則想出手去舊兩人,順便展現點前輩的威嚴,但被法爾修勸阻說
妳去的話事情肯定會鬧更大
(這邊有伏筆,冉則是被魔導特務隊記恨到連臉都記住了,而冉則說她明明
一個人都沒殺,何必記恨成這樣)

法爾修決定讓間諜女去處理,冉則覺得間諜女很怕麻煩,緊要關頭搞不好
會選擇自保,被法爾修說兩人關係還是這麼糟
(解鎖冉則頭髮小拳拳)

畫面回到芙莉蓮一行人,他們看到弗蘭梅的雕像後
芙莉蓮就跟兩人科普,弗蘭梅是帝國的英雄
她讓帝國的生活與魔法息息相關,即使不是魔法使也會使用魔法
就理念來看,帝國或許是離弗蘭梅夢想最接近的地方

話鋒一轉,芙莉蓮覺得怎麼可能有人這麼想至師祖於死地
推測或許與師祖對抗的,是整個帝國的魔法文明也說不定
此時傲嬌師祖在車中變出一朵花,似乎又在想著誰

後半段是帝國方的一票影子戰士的介紹,潛伏在大街小巷中的各種職業
======================================
算是過渡的一回,沒有大場面卻加入了很多帝國方的角色
下週休刊一次~

熟肉版
https://tieba.baidu.com/p/8986122020
你們兩個...結婚吧
又休刊cls
係22-23合刊, 下集24
日本黃金週
幾sad,弗蘭梅培養出黎嘅國家最後係要殺師祖,但明明師祖係為弗蘭梅先至搞魔法協會,如果帝國成功殺到師祖,算唔算弗蘭梅願望達成,人類終於成功超越
老實講 唔覺得師祖會死
變出美麗花田的魔法
成個帝國得返花田
但佢揾咁多一級黎保護自己, 証明帝國強大到不行了.
一般王道漫劇情都中意整死/削弱最強角色,不過呢套野都唔係王道漫風格,除左南勇,山田鐘人都無安排過有重要我方角色有被殺死,即使欣梅爾與海塔都係平安老死
佢願望係魔法普及化
一早實現左
贊則頭髮拳頭好得意
覺得係帶徒弟見識下大場面
等太耐
切雞

夾左2000羊先出到
夾唔夾到個頭入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞