漫畫《葬送的芙莉蓮》討論區 (5)

668 回覆
10 Like 4 Dislike
魔導特務隊講明係專門用嚟鎮壓內亂
咁聖杖法院會唔會因為叛亂已經消滅咗
因為如果仲存在嘅話d人應該仲知道咩係聖杖之證
亦都解釋到點解帝國要殺芙莉蓮
個阿伯殺到芙呢段我覺得唔作得準
老芙當時表現太輕鬆
而且明明之前有修仔檔左下
老芙都完全冇做準備同佢資歷係好唔符合

我個人係相信老芙(又)覺得修仔係搞得惦就鳩hea
其實果6個人有講係幾時輸
芙被滅村去到打魔王都未識飛天到現今殺人魔法流行個時間跨咗幾多年?
曾經輸過可以係細個果時輸
當時聲稱仲有4個魔族1個精靈添 最後腐賢 馬哈特果d最後一樣覆到桌

另外唔好將”可以同芙同級” 理解成“同芙一樣級數”

南勇係識魔法先會計埋 冇計其他純物理打手

“Sense知道Ubel 能力根本唔會埋身打,基本功差咁遠,佢淨係用普通攻擊魔法都可以吊打Ubel”
頭髮範圍大係因為佢埋左身 你望遠嘢同近嘢個size會一樣大?
你話唔埋身 目標自然細左望得晒就拘束到
當然你可以腦補佢可以條條頭髮二三十米長望唔晒嘅 但漫畫個比例俾盡幾米
套野係咁㗎喎,有生命危險都唔會有任何表情芙前話咪認自己差啲死係阿伯手上,同埋佢有即刻起身,速度唔夠阿伯快啫

其實陰影戰士最濕鳩係無人知佢哋係咪肯定存在,而冇人會提防一樣唔知存唔存在嘅嘢,所以魔法師第一次受襲嘅時候基本上肯定會疏忽,而呢一次疏忽對佢哋嚟講同時亦都係最後一次,可以話係初見殺嘅極致
成個設定都講到明係法師近戰對戰士就好危險,仲要突擊,瀨野度好高。
但係速度係MAX
仲未計

未必次次齊人打

宿醉就打少個
證明魔導隊估到癲雞底勢,嘗試用暗示形式去影響切開魔法
首先係馬車,跟住係手銬
從而證明魔法造詣高過呢班新一級魔法使
我覺得最後咩事都冇,然後班讀者會話咁勁洗撚帶保鏢
都唔知會唔會比佢SHOW下實力
根本唔使講芙幾時輸, 作者寫果段擺明就係寫芙用誤判人類魔術師既過去黎提醒菲倫, 腦補佢只係細細過先輸我覺得直頭侮辱左作者寫果段想表達既意思
講勝負 可以參考邏輯奧米加
哩班好明顯講係戰鬥特化,一級雖然都講戰鬥力,但都唔止係齋講哩樣。同埋魔導隊仲要係對人特化。話說哩集最尾又變白色畫面
大家以為帶保鏢,可能師祖本意只係想俾機會班學生去旅行參觀帝國
順便比個機會佢地試下打怪刷經驗
可能師祖本來打算出手表演下
不過應該又比芙莉蓮搶鏡
然後師祖個樣就變左咁 ( / w \ )
等睇帝國唔知點解挖到魔封礦,丟一堆出黎先開始打
呢個芙莉蓮 比本人更大波喎
自己睇返芙講嗰句野嘅context,你覺得作者係想表達芙細個學藝不精先輸俾人類,定係想講輸贏有好多因素影響,唔係話長命魔力多就一定贏?

如果你覺得作者安排芙輸俾人類6次,師祖話人類嘅時代已經嚟到,提醒芙殺到佢嘅唔係魔王就係係人類,背書Lernen有機會贏到芙,呢啲橋段反覆出現係作者想表達人類魔法師永遠追上芙,咁我只可以話你啱

仲有我咪講咗斬擊魔法個Range以內用唔到拘束魔法
同埋魔力探知唔到,一嚟無辦法係入近戰範圍之前發現,可能出唔切手就死,就算好彩反應到都要打近戰極之不利,二嚟法師戰鬥嘅反射神經好依頼魔力探知,探知唔到戰力即時大減,根本屈機
資訊量咁少應該無可能靠估就摸清楚佢魔法原理,可能係一早有情報,只係之前遮住咗認唔到樣,畢竟帝國視協會假想敵冇可能對班一級唔做功課,臥底亦都唔係協會專利,分分鐘有啲一級都係臥底嚟
老實講,芙咁長命,人生入面輸過6次其實真係代表唔到乜,人類總會有類似南勇咁既特異點係超強,就算唔計南勇,剩睇海塔推算出黎既魔力量以人類計都已經好撚癲,而且仲未計魔法都有包剪揼,咁啱遇到同級又剋自己就已經冇得打,成千年以上入面只輸過6次俾人類其實都已經好撚堅秋(再加上老芙個死人格⋯完全冇爭勝心都好輸蝕)

至於師祖同老芙對老芙自己既評價我覺得完全可以忽略不理,一個係傲驕口不對心一個係鳩hea
唔使擔心啦,應該唔會有人死啦
切雞同眼鏡男係咁放閃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞