[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (12)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
我上次去又唔使排隊仲要係無限數據
少少錢算啦
哩啲係咪都係園區外?

https://www.instagram.com/reel/C0lCZPfSBDY/
呢幾日着短袖+外套係咪會凍死
係咪着返長袖穩陣啲
點解台北酒店可以貴過香港
見有免費飛先去,點知中伏

下次去返日本泰國好過,呢口價嘅酒店完全唔值
SOSIM又慢又貴,仲要好撚煩。
因為佢單價8蚊/日, 但得500MB, 過左就要加6蚊 500MB.
14 x 5日 都70
重點係過左limit之後限你速,你想登入番sosim加數據等到你燥底

寧願直接落地買中華4G 300台幣5日
係 好似話初三初四先暖番d
玉山前兩日落緊雪
你要住到幾偏先至得巴士去101
101有捷運站
台北主要交通係捷運 跨縣市就高鐵台鐵
有d巴士勁少班次 香港等15分鐘已經屌
台灣好多都40-60分鐘起跳
呢幾日去台灣嘅ching真係RIP
依家已經收左8成鋪
得番d良心企業mos burger
Airbnb平好多
我就咁google map
search 極都係推薦巴士
有幾間都係101東面信義區(?)
巴士15-20分鍾,但搭捷運要兜一個圈(?)
值得一提係新年呢段時間公車係會減班
就算101附近密車個堆,例如忠孝幹線、信義幹線、20、270、212直呢堆都會臨時減到20-30分鐘一班起跳 (簡單黎講大概係平常班次減1/3至一半

信義區東面即係南港/松山區
松山區就真係得公車直達
(例如66、611、284,近民生個邊就612、藍10)
南港區你唔介意係捷運市府站行過去既
板南線都幫到你
再過多兩日中午20度 呢度夏冬天嚟
最撚慘係得呢幾日有假放
如果落台南高雄都有嘢開
台北真係靜到仆
老母唔信邪死都要嚟 乜館都無開
個人認為台灣公車不可信
我返學搭車無撚準時過
仲要成日飛站
但係如果你真係要坐
推薦呢個比你
https://play.google.com/store/apps/details?id=hearsilent.busplus
台北還好 宜蘭真係出事 疏都算 冇一次啱時間到
台灣搭公車遞手方式就好似香港搭van仔咁
離遠見到佢就要行前半步遞手
佢先會係中線/快線cut埋黎
用港式搭巴士既方式保證比人飛站
過年酒店又貴 新年去台北真係ON撚9
利伸:一陣上機
如果你真係0care嘅話
可以考慮網吧/膠囊旅館嘅
每年學校hall閂門維修嗰陣就會去嗰邊過夜打機
通常都俾帶外食
所以如果你唔care財物/安全/窮遊係大推Qtime呢種網吧
我返學嗰架一個鐘一班
夏天/寒流等慘過食屎
最慘係啲阿婆揮手啲司機都唔撚理照飛站
同埋上車嗰陣望一望LED/問司機會唔會去你嗰個站
有啲車總站可能係返廠 唔會去總站的
已經俾人伏過不下10次 走咗去買電單車了
講笑 番去搵老婆過年
不過過年酒店真係唔平
上年去南部玩 住垃圾 MOTEL 都要4000幾台
5000蚊嗰張愛金卡係咪冇得拎捷運嘅回饋金自動加值?
大台北應該得返新店客運同大南開得足車
其他間間都話唔夠司機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞