[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (12)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
感謝
想問下如果搭高鐵係台北去台中洗唔洗提早上網買定飛定walkin 都得?同埋有冇行李限制?
睇日子。
上網買定book埋班次最安全。
台中/高雄:2個鐘
基本上check-in都係得自己班機既人,機場規模唔大一個鐘得兩三班機,其實security check都唔會搞好耐,而且機場入面真係無野行無野做。

桃園:2.5個鐘 (保守既預3個鐘)
最近桃機Security check同出境之慢係上哂電視新聞既,T1最顛係可以倒流返落check-in個層 (雖然我未試過,但呢度搞你30分鐘以上絕對唔出奇);只要唔係上晝10點前出發,at least華航T1/長榮T2就唔會哂太多時間係check-in到,而且桃機禁區叫做有野行(但集中係T2個邊)有位坐,早小小去又無蝕既。
今日好彩我兩個鐘鬆啲到無人
多謝分享
禁區都有檔c1咁上下
Btw入幾多野食
兩個人 西門邊爐 有咩好介紹?次次都係食新馬辣
去南機場夜市

小南門 定龍山去行去會近d?
雅香石頭火鍋
不過要預排隊最少一個鐘。
可唔可以book?
青花驕
鴨血好撚正
台北好出名個豆漿值唔值得去排

定去其他都ok
麻辣非常好食
但係一定要book,walk in排好耐
阜杭?個人認為排半個鐘以上不了

有冇唔洗排既又差唔多既
我黎緊去準備食無老鍋同新馬辣
台中雪糕比人吹大左
搭巴士啦
題外話:台北桃園 如果搭華航 長榮 國泰 可以係台北車站直接托運埋行李
我夜晚飛 中午就托運完周圍玩
登機前2個鐘先施施然搭機鐵去 去到仲要等個幾鐘先上機
桃園 夜晚9點security check無咩人 好快就搞掂
過關都無人 排隊都唔使排
出境仲可以行自助通道 10秒唔使

入境我朝頭早9點幾入 又係無咩人 排隊5分鐘就入境

但都係平日,唔係假期
[url]kkday有得買1送1
Btw嚟緊去6日有兩日一夜去台中,宜家睇睇吓台中好似冇乜嘢啱睇 清境係咪必去?[/url]
台北
我係2個鐘
始終去gate唔似香港咁遠
行10分鐘都去到

有次夜機 1個鐘都得(閂左check in櫃位好彩online check in+冇行李要寄 用電子boarding pass成功登機 有條女就慘 勁大個喼因為遲到冇得寄艙滯留台灣
晏晝就要預多少少時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞