有冇做酒店嘅人吹吓水?

921 回覆
33 Like 10 Dislike
thanks ching
有冇師兄師姐可以話我知IVE酒店HD畢業但英文極差仲做唔做到FO? 好驚撞到外國客要問答個陣聽唔明又答唔到(已畢業兩年左右,個陣撞正武肺唔請人,所以未做過酒店。)或者想請教一下,英文差容易入行嘅酒店業職位係咩?
有身份證就已經可以做啦
見識過大把檔嘅前台係英文同普通話都唔識 (當然5星例外)
多謝師兄解答想請問師兄 酒店一般面試嘅自介同對答通常用中文定英文?或者會問啲咩問題咁?

讀完酒店但未做過酒店仲以為前台會好做,但追哂成個post見師兄師姐都話前台唔好做 好似HSKP同F&B好做過FO?
我做開HSKP嘅,都唔識講好唔好做,不過你entry level嘅都係執房/coordinator做起,前者體力勞動不過我覺得易啲升上supervisor,後者坐office不過英文同電腦都唔可以太差(爛檔可能要求低啲掛)
多謝師兄解答 想請問師兄 而家入行做HSKP執房一般有咩福利同大概人工係幾多? 如果有幸升上supervisor又係大概幾多人工? 麻煩哂師兄
一般都係包伙食有醫療有book房優惠,一年12日AL,有薪勞工假,幾多例假就間間唔同,執房嘅底薪通常都萬七八另外OT逐間房計錢,一間五六十蚊左右啦
supervisor一般都二萬up
以上資訊如果係爛檔就另計,只係講緊一般四星up嘅酒店大概價位
我都係入行五年左右,睇有冇其他前輩講多少少,不過好似呢個post啲人做FO嘅多
最後想請問師兄 面試嘅自介同對答通常用中文定英文?或者大概會問啲咩問題咁? 呢排準備sd cv睇吓有冇機會面試,提早準備吓 見工要著西裝?
面試預咗中英普通話都會問,我都冇乜印象問咩,從來我都唔會做準備準備定中英自介到時自己執生算啦,講幾句得架啦唔洗成篇essay背出黎
我係著裇衫西褲見工嘅,西裝褸就冇,冇打呔
多謝哂師兄答我咁多問題
唔好意思師兄 想問多少少問題 想問吓你而家做緊HSKP執房 每日大嘅係做啲咩?有啲咩要注意吓?
我冇話我執緊房我係做緊supervisor
執房真係每日執房囉,做床洗廁所抹塵嗰啲,最重要咪注意清潔度囉,同埋唔好亂扔客人啲野,太多扔錯客人嘅野而奶野嘅case
by the way有興趣可以留tg我加你比你方便知多啲,唔想嘅我都喺度盡答
冇用開tg 不過都多謝師兄咁願意解答我嘅問題
我身邊d掃把4個有3個英文都差
真係唔使驚
大家公司有無開始炒人/放no pay?

down town occ 好似好低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞