有冇做酒店嘅人吹吓水?

920 回覆
33 Like 10 Dislike
咁呢啲都好基本 所有酒店集團都係咁
之前in過佢隔離嗰度 反而個dm講明份工係好閪 叫諗清楚先好嚟做
認真答你,冇乜人會逐個睇,亦都冇時間睇,鳩㩒
你出左事,或者太「特別」咪可能會搵你出黎望
至於可唔可以落negative case,係可以既
但唔係個個property 會落
亦都even 個客住成幾百個room night,可能都得兩三個依啲case
多數啲case係個客req 水同毛巾
我想講就係大陸個邊乜都比,所以啲standard 比佢地搞到亂哂

我諗同香港服務業好蝦有關,其他地方唔合理要求可能好多都可以唔需要討論,日本都係門面野做得好,其實啲人溝通落就知都係按本子辦事,同埋好講佢地既「原則」,其實所以最講guest service,同埋最驚閪客既就係香港

至少新加坡我自己都試過due out 早上10點掛dnd比人爆入房,退房個時同個reception 講都係一副wfc既態度,不過個時岩岩入行一年左右,我諗依家真係唔會咁易放過佢
下新加坡都一啲唔平wor
我想講香港staff rate一啲都唔貴,仲要已經算比較易訂
有好幾間都3-4百,w都係8舊,尖喜最平6舊,萬麗千一左右
Jwhk 我冇記錯岩岩開關都係8舊幾,依家冇咩印象見到有開staff rate
佢要ritz stregis我就冇野好講了(不過stregis你有本事訂到mm4,係超抵住,1500蚊一晚)
但個折扣率香港已經算唔錯了
我唔明貴係邊
公司賣盤10間酒店全部收皮
早幾日放緊假啱啱先知比人賣咗豬仔
諗諗下 其實呢行係真係因為份工本身閪 所以真係聚撚埋一班閪人
真係會好似韓劇咁玩集體欺凌
好想試吓住MO
喺Hyde park對面
好靚咁

掛住支香港旗
大英Radissonblu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞