有冇做酒店嘅人吹吓水?

920 回覆
33 Like 10 Dislike
真呀,我男朋友酒店有一定會有飯、麵、炒飯/麵、糖水、一肉、一菜、沙律、湯。以為呢啲係基本嘢
純粹係你男朋友嗰間伙食比較好我以前做過幾間都有啲係有沙律吧嘅仲會有啲唔知乜乜酥嗰啲,不過呢啲已經算係伙食好正常啲嘅當係有菜再額外一兩個餸,白飯,湯/糖水咁囉
包房包outlet
仲要幾日wo
梗係冇可能啦
香港酒店業最peak 嘅時代 要大隻500房以上 仲要係頂級酒店 最賺錢嗰幾間酒店 仲要自由行不問價 都只係做到全年收入十個億多少少 已經要開香檳 派四五個月花紅
rosewood 全球所有業務加埋 包括酒店私人會所 服務式住宅 resorts 餐廳 濕濕碎碎乜嘢都加曬 最高峰時期 全年收入都係百幾億 你點會一個event可以做到一個億 香港ipo 就算有 而家bank 都極少分到一個億 已經冇曬啲大怪獸 佢點畀到你一個億生意你
真!!行已轉
祝大家新年快樂 Bonus派多啲 唔洗OT 冇曬西客
悉目以待月尾份花紅
8,9年前fg做左2年果斷走人

香港做服務性真係地底泥

同做地盤一樣咁辛苦

但係地俾人屌,你都可以屌返人,服務業要硬食
睇呢個po 就諗返起以前做fo 既日子,讀完書第一份工,當時以為返工係咁辛苦架啦,極少準時收工,每日多in out ,摸卡摸撚到係咁ot 。
捱一年收份bonus 其實叫做賺返份ot 錢,好記得果時得萬5蚊人工
之後轉去大檔做,好似乜都提升左,包括公司質素同個人能力,其實只係去一個更大既屎坑 每日瘋狂in out ,又要快又要有服務cls ,後生乜都捱得,做左幾年叫做有個掃把做,都係睇清呢行走人 ,冇前途,自問冇料做到department head都係轉行啦,未來做到FO duty manager算唔錯?唔好意思你都係要on shift ,時間又長返工又吃力,酒店人工同負出完全唔成正比。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞