如果北上飲飲食食冇問題,咁為左賺錢而奶共嘅人有咩問題?

158 回覆
107 Like 19 Dislike
計數㗎咋
你留港消費 咪正正政府想要嘅野 養埋其他人 cover少咗嘅旅客
啲錢最後落袋俾邊個?而嗰班人為香港做過啲咩
提一提,記得睇清楚d 數字,唔好被誤導!

賺得中國錢冇可能唔表態啦
是但啦 同啲人講食煙唔好都有1萬種理由去反駁你
做好自己咪夠 佢地要番上去咪由佢lo
點解會有智商稅依個字出現/應用係香港到(大陸人都唔少講開)
就係佢地過唔到自己果關 咪要抽左你水先
要吠左先 去合理化自己嘅行為 所以見到依啲人咪由佢地lo
已封鎖會員 - 。利川。

汪汪汪
已封鎖會員 - Endrick

藍絲: 你打爛晒D野就有民主
警察: 我唔打你唔通解放軍唔會打你?
公務員: 我返其他工唔通就唔係交稅比政府?
李家超: 我唔立23條第二個唔會立?
黃絲: 出殷遊行行幾步就叫爭取民主? 幫親黃店咪又係交稅比政府

係咁嫁啦
其實我講啲普通嘢啫
matter of degree
:我唔飲東江水唔用iphone 其他人都飲用㗎啦
每個人都有選擇的權利,做咩要捆綁埋一齊?
連飯都無得食的話,仲黃藍乜春
原來熱狗+波台狗

乜你都知block人wfc㗎死傻鳩🤣
做嘅野有幾核突應該係睇兩個因素
第一係面對幾大限制/唔奶共要付幾大代價
第二係逢迎到咩程度

你唔奶共嘅代價大,但又做到逢迎程度低,咪受人尊敬
啲奶共藝人係面對一定限制,但逢迎程度超高,咪俾人鄙視

大部份人都喺中間
好似大家都面對緊香港生活壓力,有人堅拒做政府,有人照宣誓做公務員,有人做埋狗
假設同樣限制,但有三種逢迎程度,得到嘅尊重咪一層比一層少

北上消費,逢迎程度其實唔算高,但呢個行為係喺冇乜限制,或者唔去唔使付咩代價嘅情況下發生,個cost最多係損失一啲較廉價嘅玩樂
核唔核突就自己諗
為左幾十蚊 可以主動拎住張回鄉證行去個關口到
打指毛比啲公安望望望
然後話大陸人乜乜乜
呢邊口講話唔信大陸政府
果邊就話大陸幾好玩
仲噁心過啲大陸人真心紅
我或我支持嘅人做就無問題
香港人有原則嫁咩食得嫁?係利益面對大部分人都係思覺失調同雙重標準嫁啦
淘寶不嬲繼續用
唔通係香港d鋪買貴成倍嘅淘寶野咩
有圖有真相呀!

黃藝人都可以話冇job接
想知黃商家有啲咩犧牲
黃藝人係慘d㗎啦!
邊有藍水魚咁好搵!!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞