溥儀算唔算近代最慘嘅君主/國家領袖

281 回覆
548 Like 43 Dislike
中文世界嘅731故事基本上全部都係中國人創作岀黎,美軍Report on Japanese Biological Warfare Activities 1946,731部隊嘅職能就係防範瘟疫。嗰啲咩蒸乾一個人睇下人有幾多成水份,純屬中國人自己老作,靈感來自香港七八十年代cult片
食人肉係中國古代(先唔講現代)嘅norm, yes or no?
Nicholas II 遭遇係慘啲,但係佢做沙皇嘅時候成個弱智毫無作爲,其實算抵佢死啦
開個加冕禮可以人踩人,1905年和平示威直接開槍,整單Rasputin出嚟 一戰又柒咁
如果齋講個國君,溥儀又好似乜都冇做過任人擺佈好似慘啲
美國人放生板垣征四郎,之後CIA結論係現代醫學對凍瘡 (frostbite)嘅認知,大部份係原於731部隊將實驗對象綁喺户外凍死 (哈爾濱嘅冬天)
好似傳過佢老師莊士頓想安排佢流亡英國
no
無論係歷代法律,亦或中國主流思想中儒 佛 道既典籍注疏
都無肯定或者支持食人肉既行為
我唔認為尼二有資格封聖 但佢嘅名氣係我無辦法剝奪
溥儀嘅失敗係日本嘅投機失敗
多過佢個人投機嘅失敗

佢係乜嘢絕世偉人一樣會輸
佢嘅行跡係無太大意義
係咪norm唔係睇中國人講咩,而係睇中國人做咩。
齋講講到天花龍鳯都得,但無阻中國極度頻繁且大規模嘅人相食行為
東正教會鵪鶉
唔通就代表溥儀可取?
無嘅話你呢一句係廢話嚟
咁佢本身真係皇帝,設身處地諗,被人拉下馬趕出紫禁城,而家眼前又有機會可以做皇帝,亦難怪佢既
你不如引用下有咩學者指出食人係傳統中國既社會準則
據我所知記錄中大規模人相食都係緊急避險既情況,咁當時人既行為當然唔可以完全反映一般情況下既規范
係 啱啱出世就王府小王爺
冇耐就登基為帝 就算退位之後北洋政府都俾佢留喺紫禁城入面 仲出錢養住佢同保留佢喺皇宮入面嘅小朝廷 等同於喺皇宮入面可以繼續做皇帝
就算後尾有軍閥搞政變趕走溥儀 流浪咗冇耐日本就搵佢去東北做返滿洲國皇帝
雖然冇實權但至少有哂榮華富貴
基本上由1906年出世到1945年都係榮華富貴

係戰敗之後15年慘啲 先俾蘇聯捉咗5年再俾中共判咗10年勞改
但1960年放監之後基本上中共都當佢上賓
又送佢大屋又俾佢做全國政協委員

以1個5歲就做亡國之君嘅人來講 大半世都可以keep住榮華富貴到中年 晚年又俾政府當上賓照顧
以亡國之君計算好好啦
近代近少少睇下俄羅斯 沙皇尼古拉二世被紅軍槍決全家死清光
或者睇返中國 清朝上一個朝代明朝嘅亡國之君崇禎煤山自縊(計埋南明個殘餘政府 南明末代皇帝永曆帝俾吳三桂以弓勒死)
元朝可能好D冇亡國只係被明軍趕返大漠
南宋就宋帝昺崖山跳海身亡
北宋就宋徽宗宋欽宗就俾人捉走仲全家俾金人捉去做雞
歷史發明學
美國報告已經指岀731就係防疫班。日本當然係有侵犯病人同戰俘嘅權利,例如知情權或同意權。但已經係當時中國人可以接受到嘅最佳治療。731嘅軍醫根本唔缺病人,戰時東北會缺凍死凍傷嘅人?嚴刑拷打得黎嘅資料唔會比原有資料好。

事實上,你提嘅凍傷研究,負責研究嘅吉村壽人,戰後從來冇比美軍起訴,亦都可以繼續喺學術界活躍,甚至受勳。足以證明中文世界大部分有關731嘅描述,都係中國人嘅創作,除非你覺得中國人比美國人日本人更可靠。
先唔講全世界都有飢荒,但唯獨是中國人食人肉個threshold咁低呢個問題。
中國人習得性食人嘅例子多多都數唔晒。
冇比美軍起訴,純粹係有利用價值,好似馮布朗同一眾火箭學家一樣
P.S. 睇少啲劉阿姨
12、13歲比宮女太監搞到性無能

呢個係咩事
有咩利用價值?吉村壽人連軍人都唔係,佢嘅研究結果,講到尾咪只係一張紙,攞完之後仲有咩價值?
P.S. 凡事歸咎於一個虛構岀黎無所不能嘅塔尖/美軍/you name it,只會令你對一件事嘅認知比例失衡
換咗係我 應該唔會有呢個創意諗到可以咁
佢根本好蠢
為左個醜二奶冷落個靚正印
換咗係任何人都應該會癲 唔怪得佢
6歲死阿媽 出身德國被針對
俾人當掃把星剋死老公阿爸
長期生唔到男丁 最後生到點知又有病
全部都唔係佢有得揀
佢表妹仲靚
佢真係個典型好人但昏君
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞