溥儀算唔算近代最慘嘅君主/國家領袖

281 回覆
548 Like 43 Dislike
建議樓主搵嚟睇吓
其實《我的前半生》 好好睇好有趣
末代皇帝用白話中文講佢嘅故仔
老實講本嘢點都係有少少共產黨嘅宣傳
始終當時佢係畀人捉住咗喺大陸勞改
但係本書前半部分講緊嘅係用佢哋嘅角度嚟寫故事
呢個皇室喺民初生活係點,點解皇帝要去滿洲國,呢本書基本上有齊

仲有一本推薦嘅係莊士敦(佢係皇帝嘅老師)嘅《紫禁城的黃昏》,寫作嘅年份係啱啱皇帝去咗滿洲嗰一年,可以睇下莊士敦呢個鬼佬點樣對皇帝好忠心
btw,佢當時對滿洲國係好有盼望,覺得中國經歷咗革命之後其實係步入咗黑夜,國家嘅秩序同經濟其實係仲惡化咗,所以佢覺得滿洲國就係嗰個「日出」
明明佢阿爺唔係咁
當時政變已經企啱咗慈禧慈安嗰邊
所以本書我隔幾年翻睇一次,尾段講共產黨嗰幾章我都係飛住睇
三仔爺各自學下老豆性格就啱喇
載灃有奕譞咁謹小慎微就唔駛年少氣盛保路搞到一鑊泡親手收清朝山
但載灃夠豁達啊
收皮咪收直情話仲好我番去湊仔
溥儀有咁豁達就唔性做三性家奴啦
係 唔記得左佢
真係二千年黎得幾個係亡國得善終
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞