溥儀算唔算近代最慘嘅君主/國家領袖

281 回覆
548 Like 43 Dislike
溥結畀人批得仲勁
有睇歷史點會唔知漢人先係真正屠漢高手

Btw大明忠臣史可法咁話: 以清之强若彼而我之弱如此、以清之能行仁政若彼而我之漸失人心如此,臣恐恢復之無期而偏安未可保也
封聖係90年代嘅事,而東正教會面對蘇共一樣係鵪鶉
中國人同日本人比,邊個比較守信同尊重滿洲利益,相信唔難睇得岀
當年嘅日本人同支那人冇分別
慘極都仲有得戴pp
明史滿清寫架on9
南明亡左後殺左幾多人呀
仲未計閉關鎖國剩
近代中國人咁慘奴性咁勁全部滿清遺禍
共產黨上到位都係呢幾百年奴性唔夠重既比人殺晒
得返啲愚民
現代史你點改都改唔到啦

拎呢兩句係到9up人你都有撚病
你滿清後代黎架?
但守舊過街邊啊婆
昭和真係屈,打完杖都無事,美帝都唔敢郁佢,仲上哂神枱
Netflix "The Last Czars"

超好睇,但穿越成份要自己research
婉容都幾靚女

文繡就差d,後生溥儀仲鳩圈要個醜d嘅,咁就害人一世

婉容係無後加溥儀寄情政治唔多理佢所以吸毒加出軌,最後個仔夭折加痴咗線
漢撚激到扎扎跳
明季南略又係滿清寫?
論殺人,夠你大明官軍張獻忠李自成多?唔單止殺,仲整人肉火鍋食過返尋味
真係算9數啦,明國先係人類文明嘅下限,你有興趣我地可以探討下
其實比人痛快殺咗

定係好似佢咁留到條命但係任人擺布 苟且大半生 冇乜尊嚴

邊樣慘啲
溥儀其實同劉襌差唔多,都可以終老。劉襌前半世(20年)就睇諸葛亮做人,自己做皇帝嘆 20 年,投降就做平民 (被監視,做自己野)
同你條撚樣講都嘥氣
以張為例佢最多都係屠川
滿清入關四川仲夠人反清再比滿清殺絕遷徙外省人口去補充

李自成軍紀唔好多人作姦犯科但都唔係系統性屠城
佢都要逼人參軍拉壯丁

食人肉係糧食唔夠時人性滅絕既表現古今中外都有例子
呢類係人性既扭曲 但唔會有人系統性食人
最有系統算係唐未黃巢捉人做兩腳羊

而滿清大屠殺係全國性有系統地大屠殺所有佢心中外族人
你條傻鳩全部當睇唔到
捉一兩樣野又話咩明國人類文明下限
你條撚樣都係有撚病
滿清呢啲屠夫政權都奶得
睇黎你都唔介意係會奶共既人
論殘暴同文宣都係一脈相承做完唔敢認
你都係收聲啦

唔撚得閒再覆你
星期日起身都係享受下假日既美好好過同你條精神病溝通
54-62歲被分配做植物管理員

呢個有咩問題
叫做有個職業,已經好過日皇泰皇日日唔知jm9
其他就真係慘既
日本可以扶持岀富強嘅滿洲國,中國治下嘅東北窮撚到東北佬要推老婆去做雞。
日本人令溥儀成為歐洲式嘅虛位君主,中國人唔單止冇認真執行過清室優待條例,仲踢人岀紫禁城,扣留財產,又將佢祖墳爆格,條屍拉岀黎Pat埋一邊當垃圾。

溥儀有充份理由離棄中國人,親近日本人。
對尼二既懷念更多既係對羅曼諾夫複辟君主制既情感投射
當然有東正教會將尼二封聖都提升左佢既地位

尼二作為一個成年既沙皇當然要為佢領導既權力機關所有行為負責
唔係尼二下命令但係佢都唔會亦唔敢開脫話唔關佢事,俄人對軟弱沙皇既容忍肯定低於殘暴沙皇

溥儀幾時展示出作為領袖既品德同事蹟
佢可以附翼日本既價值就係愛新覺羅同做過皇帝,當日本失敗既時候係中國佢既評價跌到最低唔係好合理
淨係一個731部隊已經嚇死人

歷史學術討論❌
影評✅
漢撚嬲到就爆血管
是咪唔記得袁崇煥比人劏完之後,官方發售新鮮袁肉,北京市民爭相搶購,食到jap jap聲
崇禎二年北京冇戰爭冇飢荒,你點解釋?

中國人自古以來都係全球最大食人族漢撚我建議你搵定GP攞降血壓藥,我地再慢慢分析
正正係未完全民主化嘅日本,天皇權力受限先造就皇軍上台
成個中國姓司馬的人 得 3 個結局 1) 死哂 2) 做奴隸 3) 改姓 馬/其他名

八王之亂 好多王 未成年/10 歲唔夠就做傀儡王,20 歲唔夠,未掌過權 就未滅。有D就被烤死,有D就做執戟郎/仆人,但 20歲唔夠就被人送毒酒
你覺得買袁凌遲得黎既人肉係因為佢地鐘意食人肉
咁你不如話二千幾年前劉邦將彭越醢之遍賜諸侯係因為想食人肉
司馬光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞