溥儀算唔算近代最慘嘅君主/國家領袖

281 回覆
548 Like 43 Dislike
玩撚完
夜夜百人斬
我都性無能啦
賓洲必損
但做日本人傀儡果陣生活如何
好似陳同佳咁都 ok 啦?
肥西宮女搾乾到佢變基
有又點呀
更何況都共和制,重同你玩呢啲咩
有幾慘,自己甘心俾人利用,冇得怨
真係以為日本人會幫你復國,同天皇見面就諗住同人干起平坐
其實係你想當然 隆裕太后同大把人死都有謚號
溥儀無謚號真正原因係死得太遲共產黨當政
無同國民黨兵戎相見 甚至即使有而成功和解都會出褒揚令
路易十四呢
同漢獻帝幾乎一樣
走唔切去南方嗰班啫
邊到一樣,漢獻帝係一登基已經係傀儡
但係都仲舒舒服服過世
做埋山陽公都安享晚年
大同公園事件關東軍直接將佢禁軍個幾百人都收埋皮
就係因為佢之前就係想借禁軍黎發圍
仲有就係凌陞事件之前想嫁個妹去拉攏佢結果凌陞比人殺又笠水
又想cosplay十三副遺甲又想滿蒙合作佢咁有咁安份淨係想做陳同佳
要個個人生活早期就好過陳同佳既特別早期關東軍未獨大個陣都尚算自由
唔係邊有時間咁多少動作
但後期關東軍影響力越黎越強個陣就基本上痾屎都比人MON住真係
睇返成2千年歷史
亡國皇帝得善終除左佢可能得劉禪,孫皓,元順帝三個
武則天算唔算
內容農場害撚死google歷史學家
袁世凱算唔算
未登基
點解要當佢上賓
漢獻帝,做山陽公做到魏明帝時期
登咗 係未被國際承認
統戰對象囉 話哂前朝皇帝
佢咁做代表我哋中國共產黨好寬宏大量前朝皇帝都可以繼續錦衣玉食
反正你都構成唔到咩威脅 又可以突顯自己好寬宏大量同以示自己係正統

中國歷代都有類似行為 前朝皇室通常都喺新朝代封公封侯(雖然唔會有實權同被嚴格監視) 好彩就拎住個爵位安享晚年 唔好彩個班就做咗一年半載諸侯就被殺
例如漢獻帝咁 曹丕篡漢之後都封左佢做山陽公 做個國公十幾年先老死
唔好彩個D 好似楊堅篡咗北周咁 北周靜帝被封介國公 但幾個月後楊堅就派人殺咗佢 北周宇文氏除咗遠房個D之外其他都殺清光
殺晒係啱的
復僻死得仲多人
當年曹操直接得天下死少好多人
你堅蠢喎
Ching睇黎睇得太多大中華撚反日宣傳,唔知你係咪每年會流晒馬尿咁肅立悼念南京大屠殺三十萬遇害同胞,內心默默控訴日本人殘暴不仁?
樓主潛咗水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞