【小說音樂化】YOASOBI 討論區 (29) Clockenflap 2023| 2024 ZEPP TOUR

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
d 人最遠企到邊到睇,我企panel 前面果堆望一望後面全部都係人
咁又唔係嘅

你睇今日賣goods條龍 再計返一人當只買500蚊

保守估都最都兩球

搞手應該唔止打個和㗎
assh repost好多人story
希望經過今日罪大會重新審視香港yoasobi既市場
好幸福啊
biri biri自己有打緊pokemon朱紫所以覺得勁正
依個價錢依個氣氛 又唔洗出境
咁既 性價比可以點輸
真 feel到有生命危險
真,自問已經唔算矮,但係前面一個比一個高
又企得唔夠近,霸唔到頭位,前面仲有十幾行人
唔舉起部電話全程影真係乜春都睇唔到,我都唔想
你以為我好想全程舉高部機影咩?完場之後隻手直頭成隻痺左
我阿媽生得我唔夠高係我唔啱囉
舉毛巾真係唔屌唔得
後面啲人睇你條巾咩
所以毛巾我真係唔太想買
其實有冇 page 介紹隊 band d 成員 ? 想搵佢地叫咩名都好難 我都覺keyboard 姐姐好可愛
好正
本身覺得香港睇show一定係智商稅遲遲無買到
最後前兩日見到900蚊張最尾都係比錢買左
完全無後悔

上個月coldplay
今晚clockenflap
下個月睇東京場
三個月睇三場搞到我個期待程度係愈黎愈高
真係比ikura養大左個胃口

各位巴打我地下個月再見
Po頭有埋ig
終於有得聽彗星live 聽到眼濕濕
同埋大家都開手機個燈好有feel
毛巾唔係咁用
其實係第三個螢幕塔前少少算唔算近
有D後悔今日太遲放棄排週邊
最後7點先去霸位
自從睇完電火光石就鍾意左佢
今晚仲要上前喪跳
lm
YOASOBI 呢場算係 Clockenflap 十幾年歷史入面最尷尬嘅一次,之前從來都冇發生過咁嘅情況。前面嘅觀眾好多全程舉住手機錄影,所以後面嘅觀眾就只係睇到一片手機發光屏幕。而且因為前面嘅人太多舉手機,後面嘅人為咗影到,就舉得更高,結果連左右兩邊嘅大屏幕同燈光效果都被手機擋住

世界上除咗Coldplay之外,好少樂隊會將現場視覺效果設計得咁精準,而視覺效果係YOASOBI現場表演入面非常重要嘅元素之一。如果每個人都舉手機擋住燈光效果,就會破壞整體觀賞體驗

音樂節嘅賣點係體驗,唔係錄像。全程喺度錄影,唔單止只會破壞其他人嘅體驗,亦會破壞自己嘅體驗,甚至有可能破壞藝人對香港觀眾嘅印象。現場音樂嘅核心係音樂本身,最重要嘅係enjoy整個現場,而呢種體驗喺錄像入面係無法體現出嚟嘅

我睇過好多J-Pop現場演同音樂節,但從來冇試過今次觀眾反應咁冷淡同全程舉手機攝錄咁多嘅情況。雖然今次YOASOBI都保持高水準演出,但觀眾嘅行為係會令整體體驗降低

可能因為好多樂迷為咗霸位等咗太耐,所以開場時已經冇乜 energy,樂隊成員向台下比嘅 signal,舞台最前嘅好多都無反應,反而後面啲人收到。好明顯前面啲人已經好好攰

到最尾,歌迷無理由唔知個rundown原本有預Encore,後面就不斷有人大叫アンコール,但就傳唔到去前面,前面叫極都叫唔起,於是就咁結束咗

現場音樂好講互動,明白前面太多人等咗好耐,身體疲累。但音樂節本身就唔suppose你長時間霸位消耗自己精神,音樂節最好玩嘅方法係周圍睇下,乜都試聽下,chill下,咁先會有精神欣賞想睇嘅野

YOASOBI嘅作品本身唔止係一種J-Pop,本質上廣納咗J-Rock, Indie Pop, Indie Rock, Alternative Dance, Nu-Disco, Electropop同Post-Punk甚至有少少Drum&Bass,所以真係想深入了解YOASOBI嘅音樂嘅活,係要聽多啲唔同類型音樂先會理解到。比如喺YOASOBI時段之前嘅IDLES,係一個Post-Punk樂隊,試下去聽,就會發現YOASOBI當中係唔少Post-Punk嘅節奏

尊重其他身邊左右、前後嘅觀眾,尊重其他音樂類型嘅觀眾,尊重藝人,尊重所有演出元素,包括燈光效果。視覺設計、燈光效果係由真人團隊心整出嚟嘅,舞台上每一個元素都係音樂體驗嘅一部分,每一樣野都比手上嘅手機錄影更為重要。唔好令物件(手機)佔有自己,否則物件會反過來佔有你
新潮文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞