美股認真討論區 MMMCDXXVII

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
會花時間辦理 JTTP 的, 主要是希望 "入境" 日本時可以縮短排隊的時間. 這時使用JTTP卡過自動閘門, 會在磁卡背後印上 去回時間. 但是在護照就沒有上陸許可貼紙.
目前退稅已自動化, 有些百貨公司也認可JTTP卡. 但是不是所有的日本店家都學會使用JTTP卡.
今年初去 名古屋 mandarake店, 辦退稅老闆還是拿紙本申請書手寫. 所以 應該不是所有的日本店家都學會使用自動退稅.
所以有些已經辦理JTTP卡的飛行常客, "入境"日本時就會選擇 人工通道; 出境離開日本時再使用 JTTP卡 (這時候是不會在卡片上印任何文字的). 這樣就可取得"上陸許可"貼紙. 只是這樣入境 還是要排隊.
習俗黎姐
有冇人屎忽痕整咗日本ttp卡
https://lih.kg/3433610
其實而家啲後生仲跟唔跟 知道係kfc啲marketing
香港識兩個日本女仔
一個會一個唔會
港深開關一年唔夠見香港人上去消費個TREND越黎越勁, 其實都FORESEE到兩地物價唔可能拉到咁闊
咁物價一近同美金掛鉤既港元都頂唔得耐, 依家班官唯有望黎緊美國衰退美匯轉弱黎維持原狀
幾年冇見過工
宜家見工會問D 咩多
慳錢聖誕大餐
暴絲訂左咩野食
多數都係問
點解對份工有興趣
點解唔做上一份工
對份工有咩認知
咁日本人多數都會買埋聖誕蛋糕
唔知仲有日本聖誕蛋糕 一search同kfc一樣全部都係marketing scam
不過聖誕節本身都係 我太認真了
揀5隻美股黎買 邊5隻
所有野都係限定限定
JD BABA LI EDU FUTU
可口可樂 tesla apple msft mcd
直接講 請就請 又唔係你出糧問咩撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞