我覺得自己有抑鬱症

119 回覆
41 Like 6 Dislike
以為自己開post
返三份工啲同事都叫我慢慢嚟
可能佢哋都睇得出我有啲焦慮
當生活日日如是 搵唔到個精神寄託e.g.家庭 興趣 慢慢就會忘記點樣開心
如果輔導解決到就唔好食藥
細個唔明
慢慢就迷失咗
咁不如試多啲運動?唔止係因為會有多巴安,而且你返新工好快有返重覆感係因為無挑戰性,如果你未試過嘅運動,有挑戰感有征服感可能係一個新方向

或者去一個唔plan 嘅旅行?
最麻煩真係為份工抑鬱。同朋友講隔行如隔山唔明,同屋企人講唔只隔行仲隔埋個年代,同同事講就直頭自殺級添,仲要份工又關份糧事,香港人去到份糧又好忌諱。想搵人講份工啲野根本冇可能,真係慘過失戀,失戀對比下真係唔怕講先
最近大壓力到一直感覺到自己心跳
怕去做運動會猝死
我打啲工好廢 大概係20k左右
所以好易揾工 自己俾好大壓力自己 成日想好快就學識哂
又唔一定要好大負荷嘅,有個朋友入左攀石坑,幅牆唔高,最簡單就好似小朋友淨係搵手手腳腳向上爬,唔會流汗,最多諗下嗰隻顏色啲手手腳腳點擺,爬幾下夠攰又訓得好
真係唔好講,糧呢啲野高既俾人玩,低既俾人踩
成日唔開心 但係唔知唔開心係邊,
然後悶悶地又唔想搞太多野,最後都係摺埋算
踏出第一步好難
我係果種有乜唔開心就衝返屋企張床上面攤屍
一陣落街下個圈先
啲同事見你揾多一千又要唔滿意
見你少一千又覺得你廢
人事好麻煩明明啲糧都係老闆出
點解要咁計較
我都係
瞓瞓下教去左好似係最體面又偉大又舒服又不失霸氣又優雅既死法
快啲去搵野搞,再唔搞你遲早會覺得開心既自己先係錯反過黎自虐
女人係易d 抑鬱
食左藥會點
一樣
唔知生存為乜
個心好似成日銀住銀住咁,乜都提唔起勁
成日食嘢都冇胃口,食一半就唔想食
明知咁樣係唔得,但又控制唔到
一樣,直頭覺得自己生存係浪費錢浪費資源
係咪人人就到三十就會有依個諗法
係事實,現代太多傻hi無病呻吟,哎失戀吖要死,成績差吖要死,覺得人生無意義吖要死。
話人廢老思想,就係因為唔願意接受自己心靈弱雞無歷練。指責人地永遠比承認自己有問題容易得多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞