我覺得自己有抑鬱症

114 回覆
41 Like 6 Dislike
好似永遠都唔開心咁
人生好似迷失咗咁
可唔可以講多少少 係最近嘅事?定發生咗啲咩
最近辭咗份做咗七年既工
做果時就成日心思思想出去見識下其他野
依個月已經轉咗三份工 覺得都唔係自己想做既野
個人長期都覺得好唔開心
好想有人同我講嘢 好想有人聽我講嘢
但係我份人又好摺 我怕麻煩到人
我已經同我老母講到老母都嫌麻煩
唔知依啲係咪所謂既內耗 越諗越多嘢
開始諗埋人生為乜 賺錢為乜 好想一了百了就算
以前唔會諗依啲考慮依啲
唔知自己邊度出咗問題
我係咪應該要睇睇心理醫生?
以為自己開post
以為自己開post
聽你咁講你都想探索下自己 對現況不滿
工作嗰方面 辭完之後有冇比自己一個空窗期做返啲一路想做嘅嘢
轉工嘅時候又會諗啲咩呢

社交方面 樓主身邊冇啲比較close嘅fd? 每個人都有社交需求,如果有人願意分擔會有幫助

人生為乜 賺錢為乜呢啲嘢好個人 只要搞得掂生活唔洗盲目追求
會話你有呢啲煩惱係每個人嘅必經階段 係時候好好了解下自己

想有專業嘅人同你傾嘅話可以試下睇clinical psychologist ,你冇病都可以睇。

有以上嘅諗法其實係好事 一個好好反思同了解自己嘅機會

如果現實冇乜人分享都可以喺度同一眾巴絲分享下
得返連登可以講下 盡量都唔想麻煩到人
朋友無乜幾個 佢哋都有自己既煩惱
有時打完啲字出嚟會輕鬆咗啲
我覺得自己成長咗少少
依加會更加去留意同理解人地既感受
以為自己開post
你有壓力 我有壓力 大家都有壓力
上黎呻下
無任歡迎
一起身就要返工 想夜少少訓
社會富裕嘅結果
後生個個都食飽飯無屎呵,咪抑鬱囉
我認我廢
一個月轉到3份工 有3份工請覺得你好勁
我做果行有手有腳就請依個月記咗三份工既野
成日覺得好悶 做咩都好悶
好難覺得開心
工都唔想返
曾經都有類似感受 朋友同另一半精神寄託好有幫助
搵多啲興趣 得閒同身邊嘅人做多啲自己中意嘅野 唔好成日咁摺
做老屎忽又唔開心 做新仔又有壓力
日日做埋同一樣既工作
就算轉咗工學新野 因為有經驗都好快上手
過一個星期又係變熟手 不停重複重複重複
我明白依加係返工賺錢 無咁多理想
但人生真係好悶有一班好同事真係好重要
多啲去體會下真正生理上嘅痛苦,例如飯都食唔飽,著又著唔暖
當你飯都無得食,包你乜9抑鬱都即時好返,同埋多啲生理上嘅磨練,係會强化心理能力,內心夠硬淨根本乜9抑鬱都影響唔到你
依加開始先明白朋友既重要性
有時候一句說話真係可以拉返你出嚟
有時其實你內心已經知道個答案
但係你係會渴望有其他人用佢把口講出嚟話你知
同我呀媽講既說話差唔多
雖然你講D野...好似有咩事就叫人飲杯水

但係醫學上係有呢個方法
令到自己感到痛苦,例如沖凍水涼,之後D多巴胺會釋出
你全部都係無病呻吟
你問下內心深處係咩令你覺得每日都唔開心
跟住俾啲决心擺脫佢,否則永遠身處無間地獄出唔到去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞