我覺得自己有抑鬱症

119 回覆
41 Like 6 Dislike
如果樓主實在好擔心麻煩到身邊嘅人,但係都好想搵人傾下 不如搵下下面呢間online心事台傾下?

https://instagram.com/hkopenup?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==

唔知幫唔幫到你
即係有義工同我傾計?
你好!
在你的文字中感受到你正面對着很大壓力和痛苦。自己一個人承受着,真的不易。如果你不介意,讓我們陪伴你一會,好嗎?
你可以進入網站內的『Chat窿』 https://chatpoint.org.hk/ (星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),和我們的義工傾傾吧。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!
出糧果幾日會開心d既
出糧:奴隸就係得咁多糧
餓又餓唔死,彈又彈唔起
積少成多啦
我都覺得好痛苦
個人又摺,又冇朋友
每日都覺得好辛苦
好想脫離呢種狀態,但唔知點做
返工又返得唔太開心
好攰呀

脫離唔到 諗返起仲有幾十年做就好灰
曾經都試過好抑鬱,每日都好想死用咗兩年時間走翻出嚟

過來人建議係最緊要係搵返自己興趣,唔好將自己重心擺落返工嗰度將重心放返落朋友興趣或者屋企人,雖然而家返工日日都好大壓力,日日無償加班不過就算幾攰都會將個重心會放喺自己嘅生活返工只係比我搵錢,搵到嘅錢用嚟去旅行去見識多啲嘅嘢或者做我想做嘅嘢,focus去我個人興趣或者朋友

每個人生活態度唔同啦,如果你唔想咁大壓力嘅搵份普普通通嘅工,萬幾蚊平平淡淡又得
你需要接受你的生活,而不是否定你現在可以擁有的,
而認為更高的那些享受才是成功與幸福。
做運動
其實我已經擁有好多
揾錢無咁多理想
男人定女人
唔好同老母講

過來人。搵任何人講,搵街邊個白卡講都唔好同老母講,越親既人越唔理解傷得越深
好多老母都唔理解
講完會受二次傷害
你慘?你睇下人地打仗家破人亡呀
鬥慘大會
其實我都只係想聽句加油 俾心機呀仔 支撐一下我個內心
有時d野竹門對竹門咁,
未有機會有大改變既時候都
可以搵到岩自己層次既對象或者係生活方式既,
唔係真係要好威先生活到,接受左現狀,係現階段中盡量做得最好,
最後話唔定反而需要既都可以擁有。
以為自己開post
好攰 最好今晚訓教自然死亡
又係啲廢老思想 覺得人地抑鬱就係歷練唔夠 冇捱過苦
同前排個專家話青年人自殺係因為佢地冇點受過苦 要比多啲苦佢受既口吻一撚樣
都諗咗幾年想跳出舒適圈
對上一份工做咗七年
覺得每一年時間過得快過一年
唔想人生就咁係間舖仔就完結

但當行動後就有少少後悔 可能未習慣
同樓主情況差唔多
但你一個月有三份工請都算係有人欣賞
我搵左好耐都無回音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞