其實坦蛇同達狗既既可比性係邊?

211 回覆
348 Like 12 Dislike
見好多魚拉突手足都間唔中搵佢地兩個做對比,所以我真心想探討下呢個問題。

首先達狗係fresh grad,第一次做head coach,你搵個教左10年波既嚟同佢比根本就唔公平,經驗上既分別根本就唔係同一個level。

達狗接手阿仙奴係2019年12月尾,愛狗被炒之前阿狗排第8,基本上係中游既實力,達狗接手之後1月轉會淨係借左Cedric Soares 同 Pablo Mari 呢兩條蛋散,一條友都冇買,跟住贏咗FA Cup。魚拉突既手足最鐘意話兩個都係贏左個杯仔,所以要比多啲時間坦蛇,但即使唔計FA cup同飲品杯既分別,兩個都冇可比性。達狗係用上一手留比佢既班底,一個佢想要既球員都冇買既情況下贏;而坦蛇係洗左接近兩億。根據啲魚拉突手足話冇左FDJ已經踢唔到坦蛇心目中既踢法既話,達狗攞住上一手啲垃圾加一條友都冇買既情況下贏FA CUP,成就未仲高過攞世界杯?

之後果季係達狗第一個完整球季,佢既net spending係大約58M,而坦既第一個球季既net spending係接近200M,資源上完全唔係同一回事。

呢個係當季第一場既正選陣容,得罪講句,連中型班都不如。用上季洗左成2億既曼同呢隊野比,請問有咩意思?

再嚟就係成日話後防廢,搞到要出麥龜,上面達狗第一個完整球季既後防,除左新嚟既Gabriel之外,全部都係麥龜。曼都要正選受傷先要出麥龜,當年達狗係手上成堆麥龜,場場都要出麥龜。之後魚拉突啲手足就不停J坦蛇第一季好過揸住成堆麥龜既達狗好多,好心啦。

最後就係上季第三,搞笑既係魚拉突手足串阿狗上年只係好彩,同埋其他球隊集體跌watt先排到第二。上季其他球隊集體跌wat係事實,但呢個事實係佢地幫坦蛇打J既時侯佢地都會集體失憶半字不提。如果阿狗上季只係負碌,咁最後仲要低阿狗9分既魚拉突又係咩?

唔係話達狗教波好過坦蛇好多,但麻煩都唔好見大家都係新接手就亂咁比教,要比較既話點解唔試下同熱狗新嚟既不知名澳洲肥佬比較?係佢冇資格同坦蛇比定點?

最後利申,支持坦蛇長教魚拉突。
球員鬥心都差好遠啦,阿記起碼都齊心靠最後一啖氣追平或補時入球
傻坦日日搞政治,捉戰犯就唔好拎黎同人比啦
獌話達狗都要幾年先有成績
咁教多3年,洗多十億
絕對支持
洗乜咁認真同獌狗講事實+數據+CAP圖搵SOURCE
佢都係串你一句芝娃娃之後繼續打飛機架姐
唔係盲反但係坦克真係好撚戇鳩 掛住做side quest 捉鬼 教得好我會respect 熱刺嗰個澳洲佬幾好又冇坦克咁串
利申:妓
妓乜撚
全力支持壽星公執教落去,季季洗大錢買人、日日更衣室捉鬼,餐餐輸波全隊跑大圈,唔好停呀!
好驚富臨又整三蛋
坦蛇食唔落
苦戰贏 得唔得
最後要補充達狗有管理層全力支持既講法,呢啲只係事後孔明。根本達狗果時都係今日唔知聽日事,果時arteta out會聽得少?佢面對既壓力唔會少過坦蛇,啲管理層當然會同你講安心教,但有邊個比人炒之前冇聽過類似既說話?當時大把人都話佢隨時比人炒既情況下佢會冇壓力?但佢都堅持攞住成手麥龜打傳控,坦蛇而家傳控左去邊?
富臨放下水好 曼聯再輸分分鐘下場比人炒
比佢地贏一球 永續坦克喇
仲有一點錯左
達狗
你最多話隊波有隊型
正式黎講
仲未有成績的
講事實就係獌根本唔會聽阿狗意見
講真話比佢地聽就會話你芝娃娃 成績好少少就凸個頭出黎
之後成日幻想阿狗好多人憎多人憎過佢地 但明明次次比人洗版笑都係佢地
之前阿狗買Ben white 藍斯度 富安 果堆人佢地笑得最大聲
因為你地買垃圾中遊料買唔到big name 佢地買華拉尼 c朗
跟住有post討論獌阿邊個陣勁d果陣永遠都係話自己果堆人勁阿狗好多
有阿狗講自己球員勁d就會出黎駁咀
球員鬥心咪都關領隊事
達狗仆街極 出左事都會攬上身
坦狗教一年多d 已經數唔清幾多次賴晒球員
根本最唔想阿狗拎冠軍果就獌狗
大家一齊柒左十幾年
佢地重care過熱刺同直接對手曼城 場場mon到實一實
有咩事即刻仆出黎抽水
但又鐘意拎達狗黎幻想自己隊波可以變好
唔見利車fans上心到咁 明明都唔算友好
84分都叫負碌
近6年除左鏝利無一隊過到呢個分
上年季尾已經話阿狗打回原型比人睇穿架啦
想知今年聯賽輸撚左未
達狗係未有成績, 但係隊波個勢都叫有份搶下今年頭4

坦蛇個隊踢左咁耐都知踢緊D咩
贏城和熱入球數第一 爭下第4 你訓撚醒未
阿迪達接手既時候,都係要處理一堆大牌,

先有Ozil擔遮坐看台,最貴既Pepe發揮唔到,用唔到既貴人工球員(細梅+希臘Papa+Kalas+MK)

果時咪又係更衣室一片混亂,要教練同管理層不斷執
爭頭4係21/22
呢兩年仲叫爭四?
佢岩呀, 阿實自爆, 唔係諗住冠軍呀
有力爭前4
冠軍唔洗諗
季尾實又閪冧
睇埋聖誕快車先講啦
贏城咪又係同分, 你又唔講下和左車仔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞