[黃Viu] 韓劇《完美的結婚公式》成勛、鄭侑敏、陳智熙、李敏英

464 回覆
6 Like 6 Dislike
《完美的結婚公式》為韓國MBN於2023年10月28日起播出的周末迷你劇集,改編自NAVER發行的同名人氣網絡小說,由《婚詞離曲》的導演吳尚原與《就算死也喜歡》的編劇林瑞羅合作打造。劇情講述為了報復丈夫和家人而選擇契約婚姻的女人,和為了迎娶她作為妻子而假裝契約婚姻的男子之間,驚險又隱秘的「回歸復仇羅曼史」。

MBN週末劇《完美結婚公式》第2集全國收視率1.856%,刷新自身最高收視紀錄

MBN《完美結婚公式》收視率推移:
01 1.069%
02 1.856%
LM
lmlm冇諗過第二集就kiss得咁肉緊 其實我想睇佢兩個攬攬多啲
睇咗 狗血度有五度的話 我比1度狗血
同我之前睇嘅紅氣球有幾點設定都似

又係搶男人、又係姊妹關係

有樣野頭兩集有冇解釋?解釋過點解要領養苡珠
未解釋,不過人物簡介有講阿太係為討老爺歡心而領養苡珠
等我仲以為收養個女等第二時 間公司好似宜家有危機時候用嚟政治聯姻
唔係好明點解當年繼母收留女主嘅目的
佢話一開始女主就唔順眼,想破壞佢嘅人生
既然係咁做乜仲要收養佢?
咁咪即係同《7人》一樣?
羅熙又係為自己嘅事業,搵返自己個女嚟討方會長歡心,從而令方會長為佢注資。
我都想知,等後續劇情解釋
呢套我忍手唔睇漫畫,留返啲驚喜比自己
真係想講,成勛真係好啱做霸總,仲要係有啲狗血、有啲老土果隻,好夾佢
如果對比我睇過嘅紅氣球 呢一套公式個開局唔算太老套喇
呢套劇有8成演員同婚詞離曲一樣
個feel都好似
但都幾好睇
佢個樣真係好match
重點:有啲老土
導演都係婚詞離曲導演添
呢套野正,好睇
紅氣球好悶
意料之外地狗血得嚟好順暢, 節奏亦明快, 唔拖戲
我忍唔到, 已經看左漫畫
女主屋企的設定同漫畫有些分別, 漫畫個設定會解釋到點解繼母咁唔鍾意女主
電視版應該都會講嘅, 套劇成16集喎~
https://flixpatrol.com/title/perfect-marriage-revenge/

原來套劇韓國OTT平台係netflix
唔知如果香港都係netflix播的話會點呢?
應該係12集
[LIVE] MBN 完美的結婚公式 EP03-04

https://www.ptt.cc/bbs/KoreaDrama/M.1699099162.A.59F.html
等最新一集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞