前置式洗衣乾衣機邊個牌子好?

1001 回覆
7 Like 29 Dislike
其他牌子都有薄身款但唔多,要比啲時間搵下
要喺頂部清塵/垃圾
用得耐 係會有d 塞
d 空氣係頂走唔到 = 乾衣功能下跌

部部二合一都有呢個問題

同埋乾完衣
一定要人手清理好膠圈啲衣物纖維
LG 直驅 最靜

二合一 唔好買日立
未見有人用/放二手
超冷門

p 同 西門子 都ok

維修計
西門子 同 LG 比較容易搵到零件
機門 / 避震 / 門鎖 大路d
LG DIRECT DRIVE INVERTER 正
大眼雞天生就係易壞 vs 日式桶襟操耐勞,不過依家啲樓除非住公屋居屋都焗你用大眼雞二合一。
日立直桶,貪平$2000就有,壞咗都唔肉赤
用咗一年,除咗嘈無咩好投訴
嘈已經係一大缺點
大眼雞點樣天生易壞
好多人閒閒地用十年廿年
金章金鼎西門子我都用過,都係五年內,一係皮帶一係電路板,整佢人工連零件都三 四千,換過部仲好
有朋友部惠而浦的確頂左廿年,不過佢較少洗衫。
Miele
好多人都講兩個牌子質素呢十幾年差咗好多
感同身受
但我就無壞
剩係好嘈
衫衫買個陣開1200都好靜
依家用1000都嘈到仆晒街
仲要呢掛唔個係咪脫水時,入面唔平衡
震到拆天,幾驚佢又跌舞出黎
Miele
再無錢德國 Bosch/Siemens
之後LG/ 原廠Siemens
薄機LG/ 美的係
日立樂聲及西門子薄機身均美的
日立泰國完全唔得
上面有列過情況大多數是事實.
我都係開1000轉脫水 嘈到拆天 好似打樁咁嘅款
部機用左3年壞過3次
真係狗也不屌
洗衣同乾衣2個完全唔同程序撈埋一齊(一個要轉得快, 一個要熱), 一定死得快。
分開2部獨立洗衣乾衣最好。
嬲到打咗好多錯字,
好彩巴打都我講咩.
所以下次一定唔撚揀佢

BTW買電器都係講手神
有時候人地十幾年無壞,你一年就收皮都無計

下次我裝修時一定整個位易拆易裝,
唔撚順氣,方便用3-4年就換撚過另一部

最緊要唔係貴
Miele就好撚貴,但暫時連登未見過有人投訴
真係自己諗自己
厚機基本上德國機唔駛諗.
係薄機無乜頂級野
用緊LG F-C12085V2B
無投訴, 但洗乾唔計cooldown要兩粒幾鐘
用緊西門子,貪佢薄身又做到飛頂
算係洗得乾淨,乾衣都乾得透無臭味,但嘈到想換機
衫慢殘真係Miele honey comb 滾筒.
千祈咪L買lg,我就係係度睇倒人推lg先走左買,屌佢用左3,4個月,乾衣就已經死左,師傅黎整幾次都係咁,依家變到淨係得洗衣功能咁,都onL9ge
佢同我換埋頂度清塵果舊識轉ge隔都係咁,我陪機仲要用得3,4個月,每次d衫肯定唔過3kg,唔好再fake人買lg
二合一Miele. 清毛防error.
真,條食水喉唧嘅咁響我全屋明喉,響得仲明顯。

開機洗衫就唔敢沖澡,怕條食水喉頂唔順唔知係咪我on9
你睇家電討論區都剩係推Lg
真心戇鳩鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞