前置式洗衣乾衣機邊個牌子好?

1001 回覆
7 Like 29 Dislike
洗連乾一機full load唔係1度電左右咩?
我插過個錶落去睇由開機到乾完都係用1.13度電左右
Cotton 洗乾5個鐘
無限BUDGET緊係miele最屈基
但見你睇開既款我估你想budget $5000左右既款

屋企空間夠既話就惠而浦, 有d機係意大利製造
無就西門子, 我自己用緊, 雖然係大陸製造, 但真係無咩投訴, 而且有快洗功能15MINS洗一兩件衫
買大眼雞最緊要買埋乾衣功能, 價錢真係唔差唔多, 呢D大件電器唔好彩既都用到幾年, 好彩都可以十年八年
功能齊全D唔駛換來換去否則會好後悔
二合一3倍係諗下
淨洗2倍就去馬,正式無二倍,表面計淨同產地,計埋料enamel 外殼, cast iron 同stainless steel outer tub 仲少difference.
有時唔怪得D 廠商
大陸開廠人工成本同本地差太遠
咩都牌子當地做價錢7-8000 蚊 仲邊有競爭力, 不如俾幾千買Miele 算啦
無錢既話真係好難避得開made in china
用落無咩問題既話 其實五千蚊以內 就唔好諗邊度來

前排先買冷氣機, D 壓縮機唔係大陸就菲律賓
西門子德國淨洗7千,何不加多三千.
Same ,話用濕重黎計,我床單係薄果隻,咁有橡筯係邊邊包床,又話有橡筋邊唔得,簿被袋又話濕水重,會唔平衡,厚既被芯佢冇話說明書話唔洗得咩?佢初初未到已經咁講,點知我係薄被袋
Samsung 未用過,我下一部都係西門子算,用5年壞一次好過第一個月已經要考洗衫牌,又要風琴,又要計佢平唔平衝cls
西門子 惠而浦同Miele
Google下:washing machine capacity dry or wet

pan記寫明係乾衣物

Hmm… 我多數洗毛巾先會乾埋,洗60度,一機要5.47度電,同埋額外用多21L水

而家都係用返抽濕機抽就算 一個鐘先0.2度電左右,大約三個鐘就乾到
其實正常都應該係乾衣物咁計 我點撚樣會知啲衫濕咗水之後幾重? 淋濕曬再磅完先扔入機洗?

咪撚玩喇
水係好重,真係計濕重就係普通衫都唔洗得幾多件,特別係吸水嘅棉質
你用西門. 西門啱你.
計亁架
試下真係度,佢嘅assumptions你未必match
我之前用lg洗連乾2個鐘,睇中電app每小時用電,2個鐘夾埋全屋用電應該2度咁上下,嗰時屋企冇咩其他電器
咪話LG師傅老點
我諗5.47度電好大部分用嚟加熱咁大煲水
你知一個Cotton section洗幾耐㗎啦
Keep住60度仲要翻煲兩三次過水,唔食電都難
一步到位
V zug
冇錯嘅話LG好似過水唔會加熱,Miele會嗎
以我所知係唔會,除非開AllergyWash就由頭到尾都熱水
四萬幾買膠外筒,不了
我上網睇V Zug既評價係nothing extraordinary
其實balance呢個問題我唔特別覺Miele做得好好。對比起Whirlpool部舊機,我覺得舊機handle balancing仲好過Miele。
老豆老母部WDB020 handle得幾好喎 部機點洗都會震,更加唔好話走嚟走去

反而佢哋上一部Samsung就真係次次洗衫都地震咁撚樣
其實balance呢個問題我唔特別覺Miele做得好好。對比起Whirlpool部舊機,我覺得舊機handle balancing仲好過Miele。
老豆老母部WDB020 handle得幾好喎 部機點洗都唔會震,更加唔好話走嚟走去

反而佢哋上一部Samsung就真係次次洗衫都地震咁撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞