MMpower算唔算無敵卡 (2)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
自選揀外幣+碌實體卡??
洗唔洗同職員講用yen找數??

sor好多野問
用現金係可以鎖定匯價
信用卡始終跟市場浮動
唔可以直接比較 有d人預算左幾錢玩 用現金都正常
正常去便利店會直接用yen
但有啲舖頭有得揀港幣/DCC 就千奇唔好揀
所以睇自己需要
不過如果驚自己洗多咗
我寧願用global wallet,都係鎖定匯價+有回贈
當然去日本都會有唔少用現金嘅地方
例如去啲鄉下地方小店或姐搭巴士
我都等緊究極幾號
仲未收到
我柒左 啱啱10月去日本果轉無帶實卡

發現勁多鋪頭, 都唔收 apple pay
(even 大brand 大商場嘅鋪頭)

買野, uniqlo , 有d 鋪頭得, 有d 又唔得
連金子眼鏡都唔比apple pay

食野, 銀座成3萬¥ per head 果d level 嘅餐廳都唔收 apple pay

搞到蝕左好多回贈

12月再去會記得帶
回水未呀等到頸長
恆生個apps
簽完外幣佢淨係show返hkd幾錢
無得係apps睇個單野既外幣係幾多
月結單先會出到(都係好難睇個format
大丸嗰啲都唔收
需然唔係想瀨

但係完全無諗過一個亞洲一線嘅國家, 仲要係旅遊大國竟然會咁樣
最好笑係部機收到contactless,但唔用得Apple Pay
反而郵局買郵票寄明信片個部收到
估佢唔到

所以而家張卡夾左係本passport 到
apple pay 佢地多數 話 唔收
事實你係要同佢講 kado de/tacchi de(雖然佢都係聽唔明
之後我我會show 手機信用卡界面佢睇
其實即係用信用卡感應
試過有機係有apple pay用唔到
反而信用卡感應係用到

https://linshibi.com/?p=41699&amp=1
佢哋啲apple pay係唔同係封閉系統
Touch 好多都唔可以用apple pay
要用實體卡
肯定唔係
我今次唔記得帶實體卡
8成 apple pay 1成paypay 1成現金
等梗夏日入帳

旅行都係拎實體卡癈事煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞