網友分享四年前撞九巴 日前收到通知要賠償99萬

362 回覆
340 Like 13 Dislike
反而van仔你係難走甩d 因為好多中小企真係得一兩架車冇得走甩 仲要送貨果d 一日對公司revenue嘅影響可以好多
但九巴係大公事又有維修部門 所以理所當然地同樣嘅case對佢地影響冇咁大
咁計仲貴,因為你撞到架車要等兩年零件而買多架車
咁都得 九巴冇其他車㗎咩條線得一架載客?
破產,還佢老母
咁最尾果句又真係冇野好講賠唔足都想佢釘返陣牌先
ok 係咪脫班咗663 日?
唔知撞輕鐵收幾多
千幾萬一卡 仲要唔易訂
exactly 加上九巴係有企位容納到比平時多嘅客 又甚或每班車interval縮短一分鐘己經有好大影響
疫情車都唔洗開 唔整就有被動收入
撞私家車一樣可以claim整車期間搭的士,傾唔傾得掂數、保險公司同唔同意就後話,但一定唔係無人/唔可以咁計
又唔係你俾錢
就算車費唔平 depreciate係幾多?你會唔會賣返出去?損壞對resale value影響幾大?
維修方面 九巴有車廠 要特登訂零件呢筆錢佢硬食曬都合理 但人工費suppose九巴請維修員己經包左 就算佢地d ot錢都唔可以入落樓主數

不如你又講下有幾合理
如果可以嘅話請你provide埋backup
個rate點黎 個日數點黎 有咩assumption
俾人扣完十分梗係唔洗自己還啦
索償者係有責任降低損失
所以如果上庭九巴有責任prove點解有必要整兩年
但係如果佢prove到就真係要賠埋呢個收入損失
有無後備車唔關事
如果唔係咪即係懲罰大公司
不嬲均價$300萬一部
部分罕有車款會再貴少少,早10年金色正方德國車聽聞差唔多$600萬一部;特大銀幕德國車係$1
巴士公司買車有唒文件,海關亦有記錄
小巴都要六十幾萬一部
你係邊度見度有幾十萬一部巴士?
好撞唔撞
揀到款冷門嘅型號去撞
維修一定貴
咪破產 之後過英國囉
好似可以放運輸署200萬就唔洗第三保?
憑我本事撞嘅巴士 點解要賠
成個九巴得屯門廠有Man車型
如果架車喺其他廠區跪低
唔知宜家係咪仲要等屯門維修車到場檢驗先拖得走
普通大貨櫃車都差唔多百萬啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞