網友分享四年前撞九巴 日前收到通知要賠償99萬

362 回覆
340 Like 13 Dislike
佢架後備車都要比錢買嫁,要維持營運某程度上係係個後備車pool度租架後備車出黎用,先收你千二蚊日,行2轉都唔止
Average life spin of 1架專利巴士大約 12/13年
計到盡用夠到15年,0 resale value
一日depreciation 去到$547

$547 x 600日都32萬

九巴車身有外判維修團隊,加大昌代理(果陣), 鋁合金車身&新車身廠,維修費收呢個數字都好合理
你屋企上網 1000M 寛頻
個 M 代表咩?
自己諗清諗楚先
洗唔洗600日明搶
乜撚嘢呀,唔係有第三者保險咩
但係人地無話唔即刻賠
最好報換哂 我肯賠呀
九巴拖住整 關人咩事
拖住四年 話收返四年錢
手足
同問 想睇
食米唔知米貴
屌😂😂😂平行時空?停乜9
個陣最多都係delay 1-2個月
英國專收香港乞衣
BNO香港人自問自出生以黎就係人地隻狗
成日話去做二等公民都唔做香港人
咁咪乖乖地返主人身邊做人地隻狗
你情我願既野, 「真香港人」話要去做狗我地無資格說三道四
九巴背後有成隊新鴻基律師喺度,你覺得夠做嘅你咪去囉
係計得好少 一架車當朝早6點開始做生日做到半夜12點(最基本嘅時間) 同埋Man車一定係大西北路線,起碼$20程
當計15蚊程每個單計70人好未 70x15 =1050 大西北線早更跑3轉,夜更跑3轉 12個來回 =12600
如果狗巴係claim整車期間租replacement雙層巴士嘅開支你講嗰啲嘢就好關事,但如果九巴claim嘅只係整車期間部巴士嘅capital cost咁佢哋只要買咗部車喺度有無專營權都唔關事。
成俾公證行估價,再要排期等上庭到判咗對方罪成先開始訂件整,整得嚟600幾日差唔多啦
呢段時間巴士可以開架喎
未整點開?
有啲好奇當初點撞同撞成點
呢啲嘢不嬲都要睇吓唔合理㗎啦,如果係咁,我不如話等10年
香港私家車要上路要查資產先得 太多窮西養車了
其實應該唔止1200$咁少
正常私家車第三者財物2百萬
但商用車得1百萬on99
整左先再公正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞