網友分享四年前撞九巴 日前收到通知要賠償99萬

362 回覆
340 Like 13 Dislike
off topic
屌那星 我諗起前幾個星期去venice 個campus shuttle 用架大巴寫住宇通客運 我坐左幾次仲講笑問會唔會爆炸 我走左邊日之後發生左呢單野...https://edition.cnn.com/2023/10/04/europe/venice-bus-crash-italy-investigation-intl/index.html
哩d 保險公司都係會交俾律師team 同狗巴fight
狗巴出得哩個數有哂stat 上庭架
不過通常都negotiate 到一半既
不嬲用k嘅都係想矮化廣東話,用唔用你自己諗啦
我有撞過佢call公司人黎,影相俾維修部即場報價,賠兩千簽埋不追究,完
小事冇人傷一向都係私了
扭扭擰擰唔想俾嘅話就等仆街啦

但撞到個post嗰部咁爛就一定係公了
N賓既話應該用J

Jump針
撞架巴士賠90幾執到啦 撞架靚啲既車隨時賠一球以上
九巴不嬲都係賤格
引用返粵語審音配詞字庫
萬既粵語發音都係 m 開頭
所以將萬用作m 唔一定係台狗 大陸仔
十幾年前 我哋玩online game 巨商 從來都係咁用
玩嗰班亦一定係土生土長 八九十後年輕人
你都識講十幾年前啦,果陣仲小朋友,玩ONLINE GAME,唔識野,講埋D錯既野,而家出到社會,大個仔喇,唔通仲繼續on9咩,你而加都唔會寫火星文,改埋D MK名啦,俾人恥笑架
折舊呢d 公證行計
香港作為一個國際都會,1K即係一千,1M即一百萬,1B即10億。m=萬係錯,唔好好似嗰班強國居民咁將啲錯嘅嘢夾硬用好嗎
咁你千又識用k? 唔係c?
會唔會賣返出去唔係考慮因素
個賠償原則係因為個人責任而引致嘅損失或支出
折舊,損壞引致嘅價值下跌同埋營業損失商業責任都包
折舊同埋損壞引致嘅價值下跌會由公證行計
如果樓主唔同意可以自己搵公證行俾過條數出黎
營業損失商業責任由九巴計
最簡單計法係平均每架車每日盈利能x不能營業日數
維修人工都係要入埋肇事責任者身上
你可以當九巴嘅維修部係一間外判公司
九巴維修部就會計返個名義上嘅費用同公司收
唔可以因為九巴自己有維修部就可以賠少啲
當然金額,或者維修時間唔同意係可以打官司
咁到時再等個官判合唔合理
車都劏鳩埋
Google搵到
師兄無500/600萬都買唔撚到噃
你都off得幾誇張下
㗎車壞咩要整兩年咁癲?
扑散副偈再rebuild過整埋vtec落去都可能唔駛兩年
要claim第三保嘅前提就係認罪先…
第三者財物損失唔駛強制買
同埋保險真係可以踢,不過程序上係保險公司要先陪錢比第三者再自己追返個insured
九巴要證明到佢無後備車,導致佢條線班次少左,原本果條線有3架車輪班次,依加得番兩架,班次少左,當然賺少左錢
點解可以claim人地你意外後既每日損失
得2個情況,一就係意外令你暫時無左搵食工具引致直接或間接既收入或聲譽損失,或者個工具係主要影響公司嘅運作,帶來唔少損失同額外支出,個人既話,意外引致精神問題都可以係第三個情況

如果九巴無後備車,就一定可以claim
有用就可以claim動用後備車期間所產生既所有支出同潛在受影響收入同營運成本
至於點解係咁多日,法庭都要九巴提供合理理據
不過往往呢啲都一定係有幾盡要幾盡先 拋下對方
黃尸手足個個都輕度傢啦
比亞迪單層炸彈都唔知買唔買到
當你撞完車有法律責任要賠俾對家,咁對方本身有乜嘢resource都唔會點影響維修費用嘅assessment,始終計維修開支個原則最基本都係labour cost + materials cost,就算狗巴本身有in house維修部唔等於老奉可以豁免labour cost嗰嚿數。

至於車價損失,狗巴呢方面都算公道無claim過任何diminished value,因為正常每部車撞完就算維修完個resale value都會跌,只係跌咗幾多嘅分別。

至於維修期間嘅loss of use,英國CA已經有case確立咗商用車可以用維修期間嘅capital cost, interest同depreciation去計,咁以一部價值近3百萬嘅車每日要$1,214唔見得唔合理。唯一最有空間拗嘅就係個維修期長短,狗巴用咗足足663日去維修部巴士有無take reasonable steps to mitigate佢嘅損失?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞