【一連8日 每晚回帶】2022東京遊

65 回覆
14 Like 0 Dislike
續:成藏炸豬扒
好好彩今次一次過試哂6款,但如果係女仔,應該會食唔晒一份,因為都真係幾大份。自己覺得炸豬扒又好、煎豬扒都好,最好食都係要帶肥肉,所以呢件帶脂肪嘅就最深得我心。

而全肉嘅都唔會話唔好食,粉紅色嘅肉真係可遇不可求,多汁又有咬口。

另一份幾得意嘅,就唔係原塊炸,而係整到一份千層豬扒咁,從未試過嘅質感又幾有趣。

而芝士做餡嘅我覺得就最普通,人少可以唔試呢個。

最後上埋甜品,一細舊法式多士,今餐超級滿足,我一定會再訪!
吉祥寺一小時遊
食飽正餐就出發去吉祥寺,成藏距離吉祥寺大概20分鐘車程,所以唔少人會咁安排行程。個頭有啲商店街同商場,所以都行咗陣,買咗的廢嘢。個陣買咗條好流行嘅電話繩,又真係幾好用,到宜家都仲用緊。

行完就去食下一餐,係甜品!
Day 7下午茶——甜品——レピキュリアン (L'EPICURIEN)(Tabelog 3.77分)
https://tabelog.com/tokyo/A1320/A132001/13005891/

要搵到好食嘅蛋糕舖而又安排到行程,其實係件超難嘅事。當日大概兩點去到舖頭,勁多人排隊。因為佢係有限每次店內有上限人數(好似5個),所以要逐個等,如果有兩三個friend一齊去,就塞咗一半quota了。唔知做乜影到咁:

等咗半個鐘左右入到去,佢除咗有蛋糕,都仲有啲Scone、馬卡龍等,亦有一大盒嘅手信盒,我都買咗盒返香港做手信。

呢間舖頭係無得入面食,買完之後可以去隔離嘅「井之頭恩賜公園」食,有啲長凳畀你坐。行過去公園嘅路程有一條商店街,好想行但真係無時間,只好留返下次。
井之頭恩賜公園歎下午茶
當日即場食嘅有4件嘢,但其實個日下一站係book咗15:40-16:00個session要去Shibuya Sky,而吉祥寺過去係要40分鐘。個日買完去到公園都就3點,所以食蛋糕嘅時間係得幾分鐘。Puff好食(個人認為有Cream嘅嘢都唔會難食),然後最有最愛嘅焦糖燉蛋同粟子,同一件拿破崙。路經而又無乜人等嘅就試下吧。

呢個公園人流好多下,同埋都仲有啲紅葉,如果秋天行程夾到其實可以一戰,行得多大商場都可以過嚟行下。

之後出發去Shibuya Sky,最後行到樓下等電梯係15:57,都叫做啱啱好趕到。
Shibuya Sky睇日落
冬天早日落,所以一早揀定呢啲鐘數,貪佢可以日頭同夜晚都睇晒。當日天氣好好,又有太陽,所以就算天台都唔叫好凍同好大風,有個鬼佬仲要著短袖

上到去已經開始日落,360度都係打卡位,當然熱門嘅位就要排隊啦,新景點而言非常值得一嚟。有人坐個個位就必排:

當日天氣好到瀨屎,個日直頭會見到富士山,我用google map對過我估應該無錯嘅,叫做彌補返去唔到富士山嘅失落啦。

Shibuya Sky有兩層,而最多人認嘅就係搭扶手電梯個刻,居高臨下嘅感覺好正,畏高嘅你就唔好亂試啦。中間仲有個繩網畀你瞓喺度睇天,呢度被稱為「東京最新必去景點」我覺得一啲都唔過分。
等22:00先食「蕃」
留咗大概個幾鐘就走了,因為個天真係開始黑,遇嚟遇凍又大風,落返去行商場。當晚book咗食「蕃」係22:00,仲有排等,第一站去飲Starbucks,然後hea到咁上下就慢慢過去澀谷個面。行多陣又夾下公仔,就準時去到食東京之旅最滿意個餐。
Day 7晚餐——燒肉——蕃 YORONIKU(Tabelog 4.35分)
https://tabelog.com/tokyo/A1303/A130302/13211927/

另一間深受香港人歡迎嘅就係呢間「蕃」,個陣係TableCheck上預約,已經要揀定咩Set同畀錢,揀咗人頭¥13,900嘅餐。今日serve嘅係好靚嘅日本妹(戴咗口罩),但個股氣質真係湧咗出嚟。英文唔流利但佢都好畀心機講,應該返得唔係好耐,明顯唔熟手,最後中途有啲前輩出手幫佢。叫咗支啤酒,今餐其實係最後一餐晚餐,聽日就返香港了

先上嘅應該係一份蟹肉蒸蛋,個蛋真係好撚滑;同埋韓式小菜。

之後就另外三個前菜,凍食牛柏葉(應該係)、一份牛肉刺身,同埋一份世界級嘅和牛他他多士。

和牛他他撈完蛋黃後啲牛係甜到痴線,成餐最好食係佢。中途個日本妹都有問我哋有無嘢要添加,好後悔無再添,真係好撚好食。
續:東京第一好食「蕃」
上埋個沙律,就上牛肉。牛舌大大塊好好食,啲牛基本上都入口即溶,無牙都食到。

最後一個牛肉壽喜燒,幫你即磨黑松露,無得輸。

飽到上心口嘅時候,上多個素冷麵,加咗少少wasabi幾正,清下味蕾好夾,因為最後仲有個甜品。
東京最後一餐晚餐:完
甜品係刨冰,唔知係咪人多所以畀咗兩個,見平時好似得一個,大碗到痴線。鄰近聖誕所以有啲裝飾添,一碗抹茶、一碗煉奶,食完真係好滿足。¥41,700食咗咁多嘢,成功榮登成個東京之旅最正餐廳。

食完都差唔多12點,今晚揀咗搭的士返去,¥6,000搞掂,亦解鎖咗第一次喺日本搭的士嘅體驗。

返到酒店做埋個快測,個陣仲要搞,Check in埋飛機再做返香港做個個form,就真係執行李了,而呢個東京最後一夜亦完,Day 7,完!
超詳細
多謝支持好似無人睇
anyway宜家出埋day 8
Day 8 行程概要
- 台場
- 人形町 今半
- 返香港

今日返香港班機係18:50,所以都真係有大半日玩。9點幾起身執埋啲嘢,落便利店買少少嘢食,就Check out了,第一站去台場行下。今日天氣好一般,晏晝仲要落雨,而住咗喺台場附近幾日,終於搵到機會行下。

我諗唔少人對台場嘅認識,係嚟自《數碼暴龍》,終於可以親身嚟望下。喺度先行咗間多啦A夢手信舖同其他零食做手信,呢頭啲商場好多卡通嘢,仲有蠟筆小新,又有得夾公仔,非常之適合一家大細。

行到咁上下,就出發去食Lunch,當日book咗14:00去食「壽喜燒 人形町今半」,亦係成個trip最後一餐正餐。
Day 8午餐——壽喜燒——人形町今半 本店(Tabelog 3.70分)
https://tabelog.com/tokyo/A1302/A130204/13003059/

今個旅程算係乜嘢都食盡晒,本身搵咗幾間壽喜燒,衡量過之後揀咗去呢間。但人形町本店交通唔算方便,當日係拎晒行李去食,食完要直接去機場,所以截咗的士,台場去¥3,500。今次book位喺My Conciege Japan預訂,事先揀定食乜,揀咗兩個正常壽喜燒、一個柚子醋壽喜燒,全部都係¥7,865一個。

有一間房仔,叫咗支可樂就上咗前菜,然後就上牛肉、菜,啲紋應該算幾靚。

全程係有人幫手燒,唔使自己落手搞。

最後係一個壽喜燒味嘅炒蛋飯,同一份杏仁布甸。

今餐正常壽喜燒,加埋飲品就¥28,375,人頭要港幣$500一個,尋晚餐「蕃」咁高質,顯得呢餐有啲失色。
去機場搭車小插曲
食飽就出發去機場,今次就搭返公共交通了。離開餐廳個刻開始落雨,仲愈落愈大,拎住行李但搵唔到任何電梯,搞到要拎住行樓梯,個地底又深、行李又熟,落到去出哂汗

去到上車,呀媽竟然入唔切車,自己一個留咗喺門外,而我架車就走咗,嚇到我仆街。好彩有幫佢安排電話卡,即刻WhatsApp打畀佢,叫佢喺同一個門口直接上下一班車,我會喺下一個站等佢。如果用wifi蛋真係唔知點搞,一人一張SIM卡係非常重要。 最後齊人上機鐵:
【一連8日 每晚回帶】2022東京遊:完
最後5點鐘左右去到成田機場,Check in完大概5點半,入去買咗杯啡就坐低等上機了。

回程係食蛋包飯嘅物體,正正常常。

今個trip亦正式完結,返香港飛的回家,第二日又做狗了Day 8,完!

8日東京之旅,完!多謝你睇到呢度!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞