【一連8日 每晚回帶】2022東京遊

65 回覆
14 Like 0 Dislike
Day 3午餐——Omakase——SUSHI TOKYO TEN(Tabelog 3.64分)
https://tabelog.com/kanagawa/A1401/A140101/14079774/

個陣連登好多人讚呢間好抵食,原本諗住去東京先食,不過排下排下見到原來橫濱都有,而且Tabelog最高分個間就喺橫濱,所以就安排咗喺度食。 一個人¥8,470(我見宜家已經¥8,800一個人了),好似食近20樣嘢,真係好抵食官網可以預訂,呢間分店喺商場入面,唔難搵,個日都食咗近兩個鐘,去相。宜家都記得嘅係蒸蛋,因為入面有白子,好奇怪,所以特別難忘。

食飽就搭車去東京了,橫濱之旅亦告一段落。喺呢度兩日都已經感受到濃濃嘅歐洲feel,好掛住當年去歐洲exchange,今個橫濱trip仲有啲風雨,行程都去唔哂,所以一定會返嚟,橫濱篇、完!
東京住宿:東京有明大和ROYNET酒店
上面講過原本東京住嘅酒店喺上野附近,超方便,但因為改咗行程酒店最後轉咗去台場。嚴格上係再入啲嘅有明站,叫「東京有明大和ROYNET酒店」。住5晚HKD$6,338.31,應該算係好貴下,不過個期實在無乜可以揀,好在間房算好大間下,都舒服嘅。

住呢間有樣唔好,就係佢唔係行普通東京地鐵線,而係私鐵線,tokyo pass唔包;一條叫「臨海線」,另一條叫「百合海鷗線」,而酒店就兩條線都各有一個站,分別係「有明」站同「國際展示場站」。但揀佢都仲有一個原因,就係可以直接接駁東京地鐵線。一邊係「豐洲」站,要去豐洲市場好方便。另一面就係去「汐留」同「新橋」站,再駁出新宿或上野都得,車都唔使轉,所以我都叫度好晒交通先決定揀呢間嘅。

由橫濱出發去酒店,就要先去到新宿,再轉返丸之內線,再轉臨海線(其實係勁麻煩,不過疫情後啲酒店價格真係火箭咁升)。無影相,官網酒店相:

放低晒行李就衝返出去東京車站拎subway pass,因為未來幾日其實都要用到。點解要去東京唔喺新宿攞?我記得係因為已經關咗門(5點收),所以焗住出去東京車站拎。 之後仲要去預約好嘅六義園,勁趕時間
東京六義園賞楓預約攻略
拎完就出發去六義園,最近佢嘅車站係「駒込」站,東京地鐵都可以到達。出發前有搵定邊度可以睇紅葉,而就見到呢個六義園,春天時都有櫻花睇。Research時見到台灣blogger咁講:「六義園可是唯一能賞夜楓的地方」,咁有特色無理由唔去掛。仲要夜晚開放係每年櫻、楓季節先會有,只限18:00至20:30,今次撞正就一定要去!

事前上係要先預訂門票,個陣喺日文版Yahoo個網訂,每人¥1,000。我見2023年個個預約未開放,但日期係11月22日至12月3日,大家有興趣就自己留意吧(https://www.tokyo-park.or.jp/announcement/031/detail/53234.html)。準時去到,勁多人排隊入去,門口do QR code就入得。
六義園賞楓篇
六義園都唔細,個日去到有毛毛雨,幾有feel,影相會影到雨粉。我行下又停下影相,都行咗個幾鐘,最後因為開始落大雨所以就走咗

入面會安排咗好多射燈,所以唔會話黑晒乜都睇唔到,中間有個湖,確實係幾有特色。

仲有啲茶室同小食檔,有啲鯛魚燒嘅物體,買咗一包仔¥600,最後擺咗幾日扔咗大概7點幾走人,搭返出新宿,因為一早book咗21:00先食晚餐(真係好晏),所以就周圍行下商場,H&M、Muji同GU都買咗嘢。
Day 3晚餐——串燒——串燒 新宿 今井屋本店(Tabelog 3.49分)
https://tabelog.com/tokyo/A1304/A130401/13009212/

呢間串燒店同樣係出發前喺Tabelog預約定,無記錯應該就係叫咗個¥5,500一個人嘅套餐,再加支啤酒。最難忘係個「雞出汁 玉子雜炊」,(湯飯啲friend)天寒地凍食完真係成個人暖晒。部分食物:

喺餐廳都事先搵過下點返酒店,發現個臨海線係有尾班車,而搵下搵下發現係有直車,由新宿坐返去「國際展示場站」,仲要只係半個鐘車程。但呢條線尾班車就比較早,23:13由新宿開出,miss咗就要極煩咁轉車。最後食飽就返新宿車站個頭夾咗15分鐘公仔(真係望住錶個隻),夠鐘就去搭車返酒店,最後仲見到東京譚仔

滿滿預約行程嘅一日咁就完啦,Day 3,完!
最多災嘅部分已完 東京會有好天氣,同真係食好西
Day 4 行程概要
- Starbucks
- 六本木燈飾

Day 4行程輕鬆少少,因為係分頭行事,個日咁啱幾個friend都喺東京,所以就約好一齊食餐飯。同行嘅人就安排咗佢哋去川越,主要係著和服,佢哋想試下、而自己無乜興趣所以就決定咁安排。事先幫佢哋book咗間叫「柚屋」嘅和服店,前一晚教晒點搭車,自己第二日就瞓晏啲,12點幾先出去。

個日約friend個餐係下午茶,所以就先自己周圍行咗幾個鐘,第一站去咗日本橋站,主要係幫個friend買手袋。但首先就去醫下個肚先,闊別3年無幫襯過嘅Starbucks,杯frapuccino果然無得輸,係以前嘅味道。除咗麥當勞個鬆餅包、便利店炸雞,我每次去日本都會幫襯嘅仲有Starbucks杯frapuccino
漫步東京街頭
食完就去睇袋,點知個門口有個牌,話限制入場,望入去一個人都無。而我望嘅時候有個職員走出嚟話sorry,係咪我望落無錢,之後我就走咗了。然後就漫步東京街頭,得幾度不過好舒服 喺東京東站隔離啲室外景點行咗大概一個鐘,個頭仲要有個街頭溜冰場,聖誕一定好好氣氛。

行到咁上下就出發去搵friend食tea,傾咗幾個鐘就去睇燈飾
六本木聖誕燈飾初體驗
食飽之後出發一齊去六本木睇聖誕燈飾,應該係其中一個東京最受歡迎嘅聖誕地標,真係勁多人,而今次其實係第一次睇外國燈飾。我覺得真係幾靚,宜家睇返相都仲係咁覺得

每一個人都係等紅綠燈,然後企出去路中間打卡,所以都排咗幾round先到,多車又多人真係好攰。

行完六本木,呢個短短嘅聚會就完結啦,有時去旅行反而易約過喺香港明明香港難約到仆街。下一站去買甜品,係喺銀座嘅「フレデリック カッセル 銀座三越店」(Tabelog 3.90分)(https://tabelog.com/tokyo/A1301/A130101/13116839/),唔記得買咗咩了,總之係高分嘅蛋糕,買完就去食晚餐,夜晚返酒店先食。

今晚晚餐係事先book咗嘅銀座餐廳,所以直接去會合返同行友伴。
Day 4晚餐——西餐——神戸牛炉釜ステーキ GINZA KOKO炉(Tabelog 3.94分)
https://tabelog.com/tokyo/A1301/A130101/13224979/

事先預約咗18:30,我就當然準時去到,但同行人士就19:00先到。我一路等都一路好唔好意思,一到佢哋喺度勁呻川越體驗,話和服好污糟好似無洗過,晏晝排鰻魚飯又食唔到,應該聽得出係非常之唔快樂嘅半日遊

餐廳喺Tablecheck上預約,揀咗一個人¥22,000嘅餐,HKD$1,200一個人,成為咗東京之旅最貴嘅一餐飯 但味道唔覺得有幾特別,亦唔覺係3.94分,以前食咁高分嘅嘢係真係會驚艷,可能個垃圾口唔識食,下次都係揀返大路多人讚嘅餐廳 但服務真係好好,侍應仲要英文解釋到啲食物。
續——Day 4晚餐
照講下有咩食,個牛肉他他係好食嘅,但幾日後食「蕃」個個牛肉他他係再屈機多十倍

有啲魚生、吉烈牛、鵝肝、牛肉等,吉烈牛幾大舊下、入口即溶,係成餐飯最好食嘅嘢。

之後有個咖哩意粉,我就好似有啲格格不入,埋尾就係兩球雪糕。

今餐食物質素係好,但要畀¥22,000先食,真係唔會揀佢,呢個價大把選擇。返酒店,Day 4,完!
Day 5 行程概要
- Disney Sea

Day 5行程就真係得一個,Disney Sea!原先同行人士話想去齊Sea同Land,我起初係盡力排行程滿足佢,仲去睇埋迪士尼酒店,無奈改完機票後少咗一日,只好揀去Sea,Land就下次再會啦。

門票係喺官網預訂,並唔難搞,而且我係改過日子,無收任何額外費用!Fast pass就要注意,個陣追post見到有人話去到現場用信用卡要香港電話收SMS,結果收唔到code,搞到買唔到。有人suggest用MOX個app會approve到信用卡過數,所以就即刻申請咗,用佢買Fast pass好順利。(利申真係唔係打手)大家download埋Disney個App,有齊地圖、唔同ride要等幾耐,非常方便。

個日大概9點先出去,落樓下間「Doutor coffee」食咗個早餐,就出發去Disney Sea。
第一站:買Linabell
相比東京市中心個堆大熱住宿地點,台場呢邊去Disney會近啲,轉一次車、車程大概35分鐘。入到去要再轉Disney架列車,開始有迪士尼氣氛,入到園大概11點,天陰陰(不過晏晝有太陽)。個時已經有聖誕裝飾,得幾度其實凍凍哋,啲限定商品係幾吸引,幾多歲都一定啱去!

第一站先去買咗隻Linabell鎖匙扣,個期係全港甚至話全球,呢隻嘢都紅到傻咗,香港會見到好多人掛喺袋。

之後就出發去睇表演,好多年無睇過呢類嘢,又真係幾好睇,可能人大咗對呢啲小朋友嘢有新嘅睇法,重拾返好耐無見過嘅童真。大家記得上網睇定有咩睇,話哂分秒必爭!
排兩個鐘、玩2分鐘嘅「驚魂古塔」
睇完騷就拎埋煙花張飛,個陣個煙花係夜晚7點40分,但我見App已經要拎Admission,所以拎咗先,呢個時候啲灰雲開始散!

之後一路行過去Toy Story個面,嚟Sea一定要玩嘅嘢之一。呢個ride原本都有得買Fast Pass,App見到個一刻要排2個鐘,所以就買咗Fast Pass,好似百幾蚊一個,買咗5、6點晏啲再嚟玩。

12點終於去玩第一個ride,係「驚魂古塔」。12:15開始排,個日得7、8度仲要幾大風下,排到13:45終於入到室內,唔使再吹風。入去繼續排,大概14:10左右終於玩得。開頭完全唔知呢個咩嚟,只係知道個個都話必玩,坐咗上去開始玩先知係跳樓機,個離心力真係好勁。但個view係幾過癮,不過玩個陣真係驚到捉到實一實,大家驚真係唔好亂玩。

Lunch:波托菲諾咖啡廳
之後就夠鐘食晏,呢度最出名嘅其實係「煙燻火雞腿」,但最後無食。Lunch揀咗食「波托菲諾咖啡廳」(https://www.tokyodisneyresort.jp/tds/restaurant/food/400/),叫完嘢食要自己去拎,個櫃位就好似IKEA個啲,有份牛肉、燒雞,同埋啲蛋糕仔、忌廉湯咁,個燒雞係幾juicy嘅!

食飽之後出太陽了

「動感大樂團~匠心小歡樂~」
食完嘢同行人士電話開始無乜電,就去咗Charge Spot借,原來真係全球通用,不過日本借個陣係要變日文版,我就個日走之前去返還機。

之後就搭返「迪士尼海洋電氣化鐵路」出去,因為book咗睇「動感大樂團~匠心小歡樂~」(啲中文名好尷),16:20有得睇,15:50就開始入場。

睇大概半個鐘,又幾好睇幾過癮,睇完未5點,不過出到去天都開始黑了。今朝個跳樓機入夜原來會發光,入去玩個景應該會幾靚
Fast Pass玩Toy Story免排隊
個時Book咗Fast Pass玩Toy Story,所以都趕住過去。入夜就周圍都係聖誕燈飾,好有聖誕氣氛,而Toy Story都金光閃閃好鬼靚

個陣正常排隊仲要140分鐘,Fast Pass真係好抵買,時間就係金錢,暢通無阻就入到去,係射擊Game嚟,我玩到勁低分。

最後一站:迪士尼煙花記
玩完出到嚟大概6點幾,就去咗買手信,買咗一堆零食,買完就拎住去睇煙花。其實由4、5點開始已經勁多人霸位睇煙花,又凍又大風我就真係搞唔掂。今朝拎個個admission其實唔知有咩用,自己都係一路行一路搵位,最後喺入口個頭個有厄遮頭嘅位企喺到就算。7點幾開始放,好多人仲要有高人,所以都唔知影咗啲乜,但氣氛就絕對一流嘅。

睇完後大部分人散場,而我見到等多半個鐘,大概20:40中間個海上面又有多場,難得嚟咗就睇埋啦!所以就行咗阻去霸位等,中途就一路搵下晚餐食乜。最後睇完煙花,今日嘅Disney Sea之旅就真係完了,全部人都真係散場了,條片cap返個煙花,好過第一個好多。

天氣凍凍哋今晚去食拉麵,位於銀座嘅。
Day 5晚餐——拉麵——久留米らーめん 金丸(Tabelog 3.49分)
https://tabelog.com/tokyo/A1301/A130101/13040505/

喺迪士尼已經搵定點樣去,本身諗返去台場個頭食,但事先驚返到去太晏,搵過下無乜嘢食,有嘅都係劣食,所以就出返市區食。今晚間拉麵好好食 無乜人等,自己機仔買完就埋位等。唔知係天氣凍定喺橫濱、對上個餐拉麵太難食,呢間正常豬骨湯好好食,5度下成個人暖晒。呢餐共¥3,020,一碗¥1,000左右。

食完大概10點鐘,就搭地鐵再轉臨海線返酒店。今晚都係Lawson買咗啲嘢食,主要係個炸雞,但唔好食,便利店啲炸雞我覺得一塊塊個啲先好食。Day 5,完!
Day 6 行程概要
- 紐約早餐女王 Sarabeth’s
- 木更津 Outlet
- 迴轉壽司

行程嚟到第6日,本身plan咗呢一日去Outlet,早餐就前一晚先諗,食被譽為「紐約早餐女王」嘅Sarabeth’s。東京市內有兩間,分別係新宿同東京車站,今次揀咗去東京車站,貪佢有巴士直達Outlet。

間嘢開09:00,我09:05去到已經極多人等緊,排到落樓梯下面好彩最後排到09:35就入得。

Day 6早餐——Cafe——サラベス 東京店(Tabelog 3.50分)
https://tabelog.com/tokyo/A1302/A130201/13189541/

已經唔記得咗個日係Order咗乜,官網睇返係有早餐Set,分別係食鬆餅同French Toast,每份¥1,980。我個日就食咗¥9,030,港幣成$500嘅早餐(3人份)。

我好肯定我個次都係叫Set,每個Set分別都有一份鬆餅、一份法式多士、一碗湯同一杯飲品。飲品有酒,我叫咗杯紅酒,早餐有啲heavy。鬆餅就三款味,每樣都叫咗,分別係Classic款、牛油果同煙三文魚。

之後甜品就有兩款,法式多士同美式Pancake,建議all in法式多士。

木更津 Outlet
食飽就狗衝去搭車,東京車站真係大得可怕。去Outlet個㗎車係直通車,喺超低層嘅位置,搵到人想死。當日留咗都大半日,4、5點先走,等人袋嘅時候要坐喺室外吹風,我應該西面西到爆炸,因為行咗6日對腳真係好攰,得幾度又好凍。無影乜舖頭,但男士嘅話唔使擔心無嘢買。

今晚去食迴轉壽司,所以直接搭車去東京車站,再轉metro去銀座。
Day 6晚餐——迴轉壽司——廻転鮨 銀座おのでら 本店(Tabelog 3.50分)
https://tabelog.com/tokyo/A1306/A130602/13264172/

今晚食嘅迴轉壽司,係當時極多人講嘅「迴轉鮨 銀座」,個陣Facebook個壽司關注組突然好多人講。朝早個陣本身係打算食根室花丸,但因為知道一定勁多人,而Outlet出到去就太晏,所以就試下呢間新嘢。呢間迴轉壽司被稱為「米芝蓮質素嘅平民迴轉壽司」,2021年先開,但未開關下相信唔少人都未去過。

成間舖頭裝修都幾grand,當日行完街拎住一袋袋去食,好好彩有大櫃被你寄存啲嘢。7點幾去到要拎位,而呢間除咗有迴轉壽司,我記得同一間舖嘅另一面係有立食壽司,一場嚟到當然就食個個都讚嘅迴轉。同場勁多香港人等位,唔知宜家仲係咪咁多,但tabelog個分高過上年的。拎完飛舖頭入面有得坐低等,等咗1個鐘左右就有得食。

食物質素我覺得真係唔差,個海膽都擺得好靚仔。乜都叫下咁好快就擺滿全張枱,以迴轉壽司而言食物質素算好好,7點先攞飛都只係等一個鐘應該完勝其他品牌?最後食咗¥23,350,港幣$1,300左右,又好似唔覺得好平民價錢。

食完就返酒店了,因為Outlet咁多袋好難拎住再行街,Day 6,完!
Day 7 行程概要
- 成藏炸豬扒
- Shibuya Sky
- 蕃

宜家睇返,Day 7嘅行程係最令人難忘,食物係東京入面超高最準嘅餐廳,而睇嘅景亦不禁令人讚嘆。當日嘅第一餐就係一早book定嘅「成藏炸豬扒」,事先要mon住twitter睇佢幾時預約得,因為啲位係會極速無晒,大家自己留意。今日天氣好到爆

成藏位於「南阿佐谷站」附近,由台場搭過去要轉車,需時約一小時,個陣book咗11:00時段就準時去到。呢帶係住宅區,又靜又舒服。

車站行過去成藏大概幾分鐘,今日天氣真係非常之好,途經一間冬甩舖,比卡超Donut非常可愛,買咗幾個做宵夜。
Day 7午餐——炸豬扒——とんかつ成蔵(Tabelog 4.23分)
https://tabelog.com/tokyo/A1319/A131905/13236380/

日本全國第一名嘅炸豬扒「成藏」,幾年前喺大阪食過第二名嘅「Manger」,當時一份包住鵝肝做餡嘅炸豬扒,至今依然念念不忘。作為炸豬扒狂迷,今次嚟到東京,點可以唔食全國第一嘅炸豬扒

成藏Offer唔同嘅set,總共有6款炸豬扒畀你揀,今次就揀咗每個set食兩款,一次過試晒6款。可以加錢要高質啲嘅豬,呢餐加下加下就食咗¥24,900,大概港幣$1,400三個人食,我覺得真係物超所值,係今個東京之旅第二名嘅美食。(第一係同日晚餐——蕃

準時入座坐Bar枱,師傅就坐正喺面前炸豬扒,真係睇住佢逐塊整、炸,Open Kitchen但好彩油煙味唔太強,可接受。前菜無乜特別,食完就上麵豉湯同白飯,之後就上炸豬扒!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞