兒童癌病基金:楊嘉驃指定捐款全數用於買藥 行政費僅佔去年整體支出5%

97 回覆
185 Like 7 Dislike
9成支出for直接幫人,淨返1成係行政費同其他營運開支,各佔5%
1成支營運支出,睇落真係低得有啲誇張
但作為幫小朋友嘅ngo,搵到好多人做義工都唔奇

平時auditor 對支出分類未必太concern,但ngo大家對錢用咗去邊都好敏感,應該會睇得緊好多,錯得多少少都會幫佢再分類
行政費放左去其他位嘅機會唔大
你太樂觀,好多ngo 本身對audit firm 來講係Hon job,即係蝕錢生意,純粹賣名,d 數好鬆手,唔係好fatal error 或者fraud 唔會理,何況reclassification

知道有d 會直頭搵返d 復康人士做staff, d 數爛到傻,book income 可以重覆,找數唔沖AR AP 直入p&l,不過冇fraud 搵auditor 平到份出街report就唔會有後續跟進
有個item “expenditure for providing services …”
34.5m 入面有24m 人工(總人工26m, 2m 係admin)

另外audit fee 收成20萬,正常應該係hon job

以前做2nd tier 都做唔小ngo
2條友做個幾星期,用得幾多cost
平時啲staff冇job坐係度,0 contribution 又賺唔到個名同賣唔到人情,咪仲蝕

好多你講嘅問題,sort 下個ledger,做je testing 都會搵到
執出黎定扮睇唔到,睇負責個staff有幾盡責啫
不過hon job kp 都收人廿個,都幾癲
$26m staff cost 連mpf 咁就似樣好多
$1m mpf,當個個拎拎mpf cap,啫係最小有55位staff
$25m salary and wages,55人計,平均37k-38k per staff

serve 5萬6受助人,55個員工計,平均1對1000
仲要有啲員工搞research / diagnostic test,未必落手落腳幫受助人
就算有好多義工,員工人數好似唔算多

人均salary37-38k,個數又唔算好多
就算高層人工高啲,肥上瘦下極都有個普
反而kp 收咁貴fee 就真係食水太深
其實個D掃地/茶水/清潔/ADMIN STAFF/司機/運輸,
咪14-20

公道講句, NGO拎社會資源,
公開晒所有STAFF逗幾錢咪得。
點叫幫
幫小朋友請兩個補習老師係醫院補課,應該都算病人開支?
搵得big4 最低消費來,佢做d ngo case 大部分 冇6位數出唔到佢名,不過statutory fee 差唔多,而家2nd tier都冇以前咁折讓價

ngo 效率通常睇佢出面請幾多籌款公司做event 多, 果d 公司抽兩三成佣,無國界醫生記得之前爆過呢d 抽佣都以球計
根本ngo一個ceo可以有幾百萬人工已經搞笑
佢地識既make money就係叫人捐錢

加上社工自從廿年前AD化後, 係唔係仲要4,5萬咁既人工, 我都幾迷下
邊個知有無回佣
audit 有得睇回佣?
係係係
全部都係回佣落自己袋冇落過病童袋
吸血鬼嚟

有冇開心啲?
本身你都唔撚會捐架啦
楊生捐啲錢就係比哂社工出糧,變咗人血饅頭
佢可能病到懵咗,捐還捐 都唔好亂咁捐俾ngo
做咩無啦啦係度做應聲狗
上面位師兄唔係懷疑盤數?
有D友大大聲講CEO管千幾人,
收300萬年薪有咩野問題.

喧我覺得有問題米唔捐!!
兒童癌病基金
總辦事處 香港干諾道中 125 號東寧大廈 702 室
家庭服務中心 九龍黃大仙下邨龍福樓地下 8-13 號
社區服務中心 九龍蘇屋邨石竹樓 2 樓

全部都有資助?水電都係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞