兒童癌病基金:楊嘉驃指定捐款全數用於買藥 行政費僅佔去年整體支出5%

97 回覆
185 Like 7 Dislike
如果到時奇蹟出現死唔去
會唔會有咩後果
唔使你幫我代言喎
其實行政費幾多好大程度上係會嘅手法同埋個名目控制, 行政費高未必代表唔好,行政費低亦可能只係會計手法

例如將所有支援服務分為不同計劃,將職員分入不同計劃,並將職員人工,包括行政人員支出落左去計劃個會計項上

咁全條數就係支援服務支出,而不是行政費
80%都有
正解
初期有得醫拎唔到,要你無錢醫拖到末期就可以拎了
公益金籌得的所有善款,不扣除任何行政開支,百分百分配給逾165間社會福利會員機構。公益金的行政費用來自香港賽馬會慷慨補助,以及於各項基金的穩健投資收益。而籌款活動的開支則來自贊助

行政支出 29,947,211.
起碼有馬會包底,但過多幾層機構.唔知真係有幾多用落受助人
sunny哥哥間ngo
機構申請馬會錢通常都係拎嚟做裝修, 或者新中心入伙嘅支出,同埋做一啲政府唔包的計劃

一個普通住宅單位裝修都要幾十萬,諗下一間中心裝修要幾多錢? 即使冇住宅裝修得咁豪華,但 如果有返幾千呎,幾百萬都走唔甩

同埋啲中心用咗十年以上就會變得好殘,都係要翻新,又係錢,, 好多時候都係問馬會要
拎嚟買棺材用

其實真係好細portion
成個基金一個月先出十幾萬糧
又係一間呃人ngo
所以揀咗好耐,最後決定捐呢間
宣明會就話幫加沙整水喉比哈馬斯整火箭姐 兒童癌病基金真係做實事
而且核數報告都睇到人工只係佔好小部分支出 值得支持
鬧人之前可唔可以查清楚先
YES
等如一個人全年人工
唔知係歸功記者定受訪人
但應答得真係好型
傻鳩連登仔當人哋係傳統吸血組織
覺得自己計數叻過捐嗰個
人地直接承諾用晒買藥
開返本數簿話你知,就算計管理費,佢哋都係得5%
爭在未直接屌連登仔老母
抵讚
最高層應該無10萬一個月?
佢地要人地全部做義工一毫子人工都唔可以出
Office都唔可以租
其實都算係咁

睇過佢net asset 九千萬,每年會燒三千萬比醫用,

即係就算大家開始唔再捐錢比佢

燒存款都夠玩兩三年,當然出糧外仲要keep比病人同醫院同一舊錢

其實都叫水滿, 因為睇佢P&L基本上stable , 用去都係面果浸慢慢積上去 , 三年buffer 係超出安全範圍

但如果你見過其他NGO更加嚇死你

佢地果舊錢放係銀行係多到你唔捐錢, 佢仲可以keep住燒到世界未日都未用晒

所以捐比果d真係多鳩,情況就好似間野有十萬億係底, 每年收到1000蚊捐款,資助出去得20蚊,咁你仲會唔會捐

暫時未見到佢地會良心發現, 叫停人地唔好捐, 因為舊錢夠食一世,反為仲不停賣廣告叫人捐錢
其實都有條數講幾多直接幫助受益人
因為主要係義工所以人工支出一般唔高
之於採購呢類要查更易

香港無好大既捐款醜聞因為監管係幾好
有人就唔一定完美,但貪到既數好有限。

其實有個網都有列啲機構評級
唔對路都會俾好低分,要查唔難
有冇總結到底呢間捐唔捐得過?
利申:已停左聯合國兒童基金會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞