兒童癌病基金:楊嘉驃指定捐款全數用於買藥 行政費僅佔去年整體支出5%

97 回覆
185 Like 7 Dislike
自己有屋企人受惠過
的確係有喺藥物 醫療
屋企唔夠某啲資源都會幫
告個醫生醫返好人
你要賠返錢俾宏利
以後只捐兒童癌病基金
個訪問應該係今朝881晴朗,志雲大師問嘅,真係個ceo 答得好
本身聽到捐晒同自稱做實事都半信半疑,見到呢個post 條數真心respect
ok
咁會捐款支持下
呢間Okay
但宣明會不了
珍,捐錢一定要限佢用途
支持都係揀本地先。宣明會捐完分分鐘匯走晒
捐得過
屋企人有做兒童服務,呢個機構真係出力幫癌症兒童
我記得幾年前有個網
分析晒大部分ngo嘅行政費
會顯示邊個行政費高 邊個低
但依家好似唔見咗
捐錢唔係問題
係唔想捐俾d 垃圾環保團體
同幫高層換車換樓
呢間機構收入唔係大,行政費加埋籌款嘅支出,%同實數都算唔高

好多人都會以為INGO話就話行政費%低,但係佢哋收入好大,幾個%一年就輕鬆使過千萬,例如出名嘅宣明會同無國界醫生,仲要未計籌款費用

傳統INGO喺大家關注嘅香港local project使費亦都少之又少,所以捐錢前真係做多少少research,唔好齋睇行政費%
14.b 有講總薪金支出,26m。
咁當然請行政總裁社工護士接電話全部都要錢,純粹quote出嚟合理否我冇意見
有幾大事宣傳阿
而家上頭條?
同埋佢咁做真係遺愛喎
嗰80萬佢比屋企又得老婆又得
帶唔走都唔一定要捐
算OK 當年蘋果結業連帶慈善基金收皮都係佢接手蘋果D個案
利申:有捐過
(應該係佢老婆)喺佢fb出地球post向身邊人交代情況,俾其他網媒煲起咗咋嘛,佢張票上星期13號已經寫好咗
咁即係益哂藥商
@老貓....
其實真係冇得貪, 問基金攞錢做項目到埋數嗰時要會計師留核數。社署撥款個機構,睇錢睇到幾咁緊,少少錢都要幾個人簽名, 程序一有問題會計部已經打落嚟屌同問
原文係咁寫喎:行政費約為200萬元,佔整體支出約5%。
如果記者無寫錯「佔整體支出約5%」
咁基金會嘅一年全部支出係4000萬左右
(同得到嘅捐款總額差唔多)
人工、會址等開支
可能計入「行政費」以外嘅「經常開支」項目入面⋯

作為一個以前有嘢撈時,每個月會捐少少錢俾CCF嘅我來講
真係唔會信CCF會將行政費控制到咁低水平囉
可能多義工
本身佢幫到嘅兒童嘅家長 都可能幫佢做義工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞