面對同事嘅針對,沉默定反抗?

92 回覆
17 Like 277 Dislike
真呀.....
講真,好多management grade都係尻做,有問題唔處理,欺善怕惡。呢d係最差的管理表現。

樓主升左冇幾耐,無理由咁快"本pair"。

做人上司甚艱難,如果唔係比咁多錢請你把鬼咩講真。管理的野,其實乜書乜course都只係幫到少少。最重要係經驗。咩人用咩手法去管理同溝通。依家就係累積經驗的時候。
加油啦樓主。

The greatest teacher, failure is
職場有部分人係軟硬都唔受
硬碰就會發晦氣
軟嘅就會得寸進尺以為自己好巴閉
呢類人通常都係工作冇效率欠責任心
管理的理想層面係以少管少理的手段激勵/培育下屬有能力幫你完成目標
呢啲真係講經驗

中層最慘 上面離地 下面唔聽你講 夾喺中間
真係見唔少垃圾管理層
公司有幾個垃圾有問題唔處理 欺善怕惡
呢啲真係炒得
經驗,一切都係經驗。
點解有啲膠層做左咁耐都係唔識管
次次話係下屬責任 冇去反省自己
負評俾樓主
明顯唔夠料坐依家個位
要唔怕面矇。唔可以一味做好人,亦唔可以一味靠惡。
幾時惡,幾時友善要自己拿捏,但係必定唔可以逃避問題。

應該咁講,公司比咁多錢你,某程度上都係要搵你去做醜人。
如果個老屎窟mange up 做得好你仲難攪

你既然都諗住走,梗係硬淨玩盡佢先,你冇嘢輸

就算去到邊度都會有呢啲問題,私人公司其實一樣。所以你都係避唔到。
建議你大大聲屌柒佢
你唔咁樣做成世都做唔到一個好既manager
有d識玩,係細嘅係office話你逼到佢有情緒病
ACO/CA?

冇架啦 好好哄佢地啦D叔父
公營機構/政府老屎忽係最麻煩
就算要炒佢,要唔加佢人工都要有非常concrete既原因,你平時要記低哂佢做錯過D咩,要black and white有證明,仲要證明埋你身為上司做過D咩去幫佢
佢要玩野仲可以投訴返你轉頭話你針對佢,可能佢都有mark低你平時有咩野做錯,變左你要去解話
事前仲要肯定老細企係你果邊,如果佢同其他同事FD既仲可能搞到全世界杯你
佢唔要面同你玩既真係無敵
有冇得讓番個經理比佢哋做? 主動降職?
科學園?
你影響唔到佢人工/bonus 可唔可以炒 呢啲manager已經唔係實權manager 純粹掛名
你就要當同級同事咁安排好晒啲嘢 頂唔順咪走
借力打力,太極咁
呢啲你一定要當面話
仲要大大力屌
等周圍既人都一定聽到
冇得佢老作屈你之餘
大家都會知你有要求
香港警察
點解要走,係都攪走個兩位老屎忽,最憎人做野攪小圈子小動作完全唔係為件事
呢行唔啱你一早走咗啦,使鬼等到升埋做manager先覺得唔啱,擺明因為人事問題你先會走,呢行唔啱你只係你方便嘅藉口。
你既然有離職既決心,就不妨同佢玩下,先軟後硬,氹唔掂就當眾罵9佢
你盲定閱讀理解唔得
間公司類似政府唔炒得人
寫衰佢咁又點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞