面對同事嘅針對,沉默定反抗?

92 回覆
17 Like 277 Dislike
佢針對你你咪針對返佢囉咁簡單反正你工都諗住唔要,驚咩,遇到癲佬一定要癲過佢, 到時你就會知佢根本冇料到
羅埋B仔就搵過份
manage人有排學 帶team唔係咁易 軟硬兼施請下食飯又間中屌下啲錯處啦
殺一儆百
直接話佢唔合作炒鳩佢囉
硬唔得只可以軟。
人要面樹要皮,呢d老屎忽都係想人懶係尊敬佢
你咁嘅質地都做到m grade?
事事send email
wtsapp group開多一個人入group
白紙黑字寫明要做咩,幾時交,要佢覆ok唔ok
呢種係典型老屎忽
只係因為你年紀細過佢但佢要俾你帶
自尊心受損先唔鋸你
你時時刻刻表現到你好尊敬佢呢d on9老屎忽就得
呢d傻鳩乜都冇係得年紀大
只能用年紀衡量自己地位
咁你作為一個manager manage左d乜?
加佢target
老老實實,如果你唔係決定佢人工/bonus/升唔升職,好難搞
通常呢d 仆街咁得寸進尺係因為最後決定權都係係再對上既head, 所以班仆街可以大安旨意唔尊重你,剩係擦大老細鞋就ok
我都有同樣情況,下屬年紀大過我,但佢成鳩日擦大老細鞋,大老細又好鐘意佢
AM位既話,你好似好難炒到佢
連燈標準係請佢地叫雞 等佢地下一下火
有時請team 人食下野, 或姐完成單job 出去開完會, 請大家飲野。請食飯, 同下屬打好關係。
當然做錯野就要話. 話唔聽就屌
唔好下下鬧唔做返門面功夫
佢一個閪姐, 其他人唔閪嘛
炒撚咗佢啦咁簡單
抵你一世俾人針 咁都升到M位
邊行
即係筍工
講真呢啲要同hr夾 推佢玩performance improvement plan
一個月冇改善即炒
呃負評?
醜*人
講真呢啲老屎忽真係要玩鳩佢

咩都black and white
micromanage 佢
日日兩次1:1 俾個to do list
仲要做Performance improvement plan set個target
bi-weekly 同hr一齊開會review 佢進度
一個月唔得就炒佢
點都好。
呢個都係一個好的經驗。咁樣係work咪好。
唔work咪唔work,都係一個經驗來。

逃避係最唔好
逃避佢成長唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞