面對同事嘅針對,沉默定反抗?

92 回覆
17 Like 277 Dislike
今年升左職做manager
最近返工被下屬針對 佢年紀大過我
一路都知佢想坐我個位
近排一齊負責緊嘅project 佢錯漏百出
我同佢講返 佢就好唔情願去改
佢好多小動作 周圍同同事呻
同我傾公事嘅時候 仲勁冇禮貌
比曬面色我睇
仲同老細投訴話我指示唔清晰
老細搵我傾 發現係佢嘅問題
但建議我call個會
同全team人講解返個project同啲指引
但其實就淨係得佢同另一個老屎忽唔明
仲要有日夾埋老屎忽同老細投訴我
話我比太多野佢做 指示又唔夠
問題係佢自己明明係assistant manager
佢都可以話唔知啲野係點分工同運作嘅呢
搞到全世界要浪費時間開多個會

依份工本身都chur
公司養左班懶人 勁識卸膊
勤力嘅同事就好辛苦
然後今年仲要part住咁嘅同事
我真係頂唔順 打算辭職唔做
但想騎牛搵馬先再遞信
所以依段時間仲要對住佢兩個
諗緊橫掂都走 應該點面對佢地

無視佢
處處針對返佢,玩死佢

大家會點做?
你做大嘅怕個細? 之後落去點管人?
佢唔聽你話就大大聲喺個OFFICE屌鳩佢啦
你都痴線,你先係大果個你咁淆就不如唔好升職算啦
工程?
你提議炒左佢
你大粒過佢都俾人玩...
仲pussy到諗住辭職...
直接同老細攤牌要郁佢啦
你高級過佢 點解要買佢怕
老細搵我傾 發現係佢嘅問題

咁你仲驚乜
你係大佢係細
揸正嚟做嘅話點都係佢唔著數 駛乜驚佢
佢有咩困難咪叫埋你老細三口六面講 睇下真係指示唔清晰定係佢工作能力有問題
佢針對你你咪針對返佢 睇下邊個頂唔順
公務員?
唔怪得要上連燈問
每日收工前抽15-30分鐘 1-1 問佢有咩唔明,當日有咩唔清楚
每日臨收工1-1 佢寫份Log出嚟做咗啲咩,中間有無唔清楚唔瞭解唔明而需要詳細討論。
關注下佢,睇吓係咪可能上咗年紀要講詳細啲
長此下去無改善就收佢皮啦
做足兼做多比佢,都唔明都有問題就或者唔適合啦
咁搵機會送佢上路囉

去邊都有哩啲人 預咗走就不如自己上好一課先走
各位
你地都覺得啱 我真係幾淋
出面公司嘅標準 管理層面黎講我算廢
但我辭職嘅原因唔係因為人事
主要係因為發覺依行唔適合自己

不過都可以同大家講多少少
同大家出面公司嘅處境可能有少少唔同
我年資得6年 佢兩個年資係1x-2x年
佢地年紀大過好多 差唔多做到我爸
我唔敢鬧佢 純粹都比面佢係前輩
同埋佢地年紀係長輩級 好要面
我升左職 佢地已經係好唔鋸我
另一方面 我公司類似政府啦
冇得炒人所以佢哋永遠存在
我公司先咁多懶人
我叫正常少少 就睇好我年年升我
你冇咁大個頭就唔好戴咁大頂帽啦
你臨走前放晒啲task比佢做做唔晒寫衰佢個appraisal
即係公營機構

如果你無左佢都得, 就直接炒左佢請個新人
炒佢啦屌
你做得Manager ,咁未嘗試提拔另一個人做Assistant Manager,再架空原有個廢柴。

你有能力搞鳩你,係因為你凡事都要依賴佢,同埋佢得你一個競爭對手。

咁你未提拔多個競爭對手俾佢,同埋俾佢知佢係replaceable 。

同一時間,你要花更加多時間去make sure 件事點樣成功

你要開始學 people management,下份工都係會有人搞鳩你
要玩小動作就所有野black and white , 一出錯就屌
加埋micro management 開daily meeting 每人每日問進度無進度問點解
唔撚駛俾面佢, 如果佢出大獲就可以直接搞大佢

同時開始塞曬豬頭骨俾佢食
荀野俾自己培養既另一隻馬
不過如果你無自己人又無佐佢唔得就可以收皮了
屌撚到佢哋無地自容就啱嫁喇
真心,我覺得你做得manager,真係要處理下問題,不宜逃避。
反正你都諗住辭職,點解唔當比個挑戰自己去同佢正面對決?點樣去應付衝突係一個好好的經驗來。

治亂世,用重典。有時要撥亂反正就要做丑人
拉一派打一派,引其他正常同事投訴條廢柴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞