試過間公司最cheap係點

587 回覆
411 Like 73 Dislike
你又會肯既
香港某大集團都係咁
利:做過
經歷來自不同公司:

一間補習社,開頭有水 for full time,之後無,要大家夾錢買。

上市公司A,印彩色/zoom 要AVP以上先有

某銀行:開工利是唔係派(觀感問題),入戶口得100,仲要計稅。

某細公司:去廁所要簽紙,做左兩星期就辭職,精神病。
扣糧呢壇野得幾個特定條件可以扣
唔知有冇記錯/漏:
借左糧要還 / 損壞財物 / 曠工 / 出多左糧要扣返 / 時薪制員工遲到 / 公司有飯/住宿提供

你點都要符合以上其中一個條件先可以扣
所以佢扣你果下掟條法例埋佢問佢中左以上邊一條
佢一定要出返俾你
做過
係九展
人工唔同都可以告了
下你朋友唔將資產轉移,係咪咁蠢呀
就算每個月出廿萬現金比你都唔會就咁放銀行唔郁啦

吹水成份太高
無錢煙腸,倒貼返工
寫冷氣倉但夏天先開冷氣
每個月限量派厠紙
同石頭出糧差唔多feel
Consultant RSS?
還咗未? 有無計番息比你
將份人工拆到好散,底薪加一大堆獎金,遲到就扣獎金,報稅就用大數黎報
- 返工遲到1分鐘,張打卡個時間會紅色左,要上司簽名,遲到10分鐘以上會逐分鐘扣人工
- 叫同事用上手留低嘅水機,鬼知乾唔乾淨
- 上年第5波好多同事中招,全公司有得wfh,老細宣佈中過嘅人唔再qualify wfh,話因為佢地係無敵左未中果d可以繼續有wfh,即刻成班嘈,嘈到佢跪低,但都要佢地返夠full week 2星期先可再wfh
- fiscal year正常係4月就出bonus同加人工,公司年年都拖到10月11月先出同date back
- box file錢都慳返唔比買,舊果d要用到爛為止,否則自己掉左舊果d文件循環再用
- 某零售鞋店annual dinner要員工做夠2年以上先可以抽頭3獎,其餘做唔夠年資果d會靜靜雞抽返d名出黎
- 要預先1日入紙講定自己第2日會OT,仲要O夠2個鐘先有補水

以上綜合左以前做過唔同公司嘅西野諗到其他再講
interview 時已經講,我就梗係算9數啦
台商
太普通
每次限用幾多格厠紙
比咗未..?
以前公司遲到10分鐘以上會逐分鐘扣人工,月薪制,佢係計返1個月人工幾多再計返每分鐘幾錢再扣,係咪都唔得?
利申: 冇比佢扣過
10日大假

星期一至四如果開會見客ot到10點
只可以第二日補個半鐘水遲返
星期五ot因為第二日放假抖咗 星期一無得補

做完年尾到3月仲唔見有雙糧出
問經理先講話做夠兩年嘅同事先可以有雙糧

Dllm
得一格廁所 文具零食出差車費冇得claim錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞