試過間公司最cheap係點

587 回覆
411 Like 73 Dislike
搬office啲箱要重複用
A部門用完 之後俾B部門用
加埋十幾個部門 未見過有公司咁撚度縮
疫情時間?
唔想交差感染
香港人老細,佢揸病鼠,有次要去機場接機,因為係外國親戚多行李,佢架病鼠一定放唔到咁多行李,同一個下屬強借7人車,架車返嚟冇晒油,倒後鏡又揩花咗,俾咗三舊水算鳩數,車主硬食冇出聲,老撚土係月尾裁員名單炒人,個車主俾人炒埋!咁都未算老撚土,佢班親戚走,居然夠膽打電話俾車主再借車,嗰吓先至厚顏無恥!

條友老豆係貪污探長,好彩有特赦令冇充公份身家,佢有齊差佬屎窟鬼DNA
入咗共慘黨?
有冇跟埋「糧票」、「油票」?
公司賣粉狀健康食品(一條條)
其中試味環節係開一條粉(一條2-3g)
大家倒少少在手上舔,勁7又on9
唔買蒸餾水
用過濾水
飲到同事肚痛

講緊你呀香港郵政
升職唔加人工
派我去外地開會,翻嚟叫我請翻假
Mon 要自備,檯頭電話仲用緊連來電顯示都冇既電話
唔撚信
你on9
我公司放3.5日病假都唔扣,4日或以上先扣1/5。
試過有人連請6日病假,分開兩次三日三日咁請,HR都無扣人工……

法例規定係連請4日以上先有有薪病假,而且係只有4/5日薪,舊公司係病假無交正本醫生紙都直接扣足
咁遲5分鐘係唔係可以即走
1)公眾假期,星期六/日返工冇OT;
2) 廁所衰過公廁,冇廁紙俾;
3)層壓式工作方式;
4)躺着也中鎗;
冇糧單 出糧永遠唔知出幾多 一般都出少左
換咗HR 後數住同事食左幾多包餅
上司叫我由柴灣office搭地鐵去尖沙咀做野,我claim單程票車費$15.5
會計部話要跟番八逹通車費 claim $15.3
我話如果我真係買單程票咁點,會計話都係照claim 八逹通個價
仲要我重新print過張claim form... 果兩毫子都係度啦....
ot冇錢收 淨係可以補鐘
年初三要我wfh
冇OT補水冇補假
叫我係屋企開電腦睇住就得唔洗落手做

話唔係強制性
諗住咁樣就可以避左個補假

垃圾匯豐我屌你老母
彩你都有味
疫情前
主要唔想唔同department 圍埋講公司壞話
名言 ’同事同事,同得多會出事‘😒
每月最多兩日 SL
唔準帶落下一個月
放3日SL 第三日當no pay
月薪制員工唔可以因為遲到而扣糧
Keep起record去勞記投訴公司衰撚硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞