試過間公司最cheap係點

587 回覆
411 Like 73 Dislike
自備電腦
員工證要比一百蚊按金
出錢去參加濕鳩party 係人都屌啦
打風唔使返要扣Al
曾經有同事朝早一路食包一路做公司野
都俾阿head diu 佢浪費公司時間
你講到做白粉倉咁
佢自己仆街斷左骨
[工程] 今時今日仲有邊間main con 做得過 (6)
https://lih.kg/AuugiCX
#466 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

同事籌旗俾帛金,老細係帛金度拎錢買花牌,枱頭寫老細個名
比好多野你做,但電腦設備係20年前spec,煜粒mon但行win11
份嘢趕住要出街嗰陣唔俾你請AL 叫你拍爛檔幫幫手chur埋先
之後離職嗰陣啲AL唔俾你換錢 要你放哂佢
做過一間冇飯鐘想食飯要自己搵時間食
但基本開工做到收工,然後收工例遲30-45分鐘
忙既日子一個鐘以上要補鐘要R仲要俾人小
做左半年白頭髮出曬來頂唔順裸辭
咩行?
無水飲
教小朋友畫畫studio 收三百幾蚊一堂
老細老闆娘日日自己買枝裝水

驚我飲窮你咩
怪唔知你班柒頭去哂過mtr
突然停晒抹手紙同梘液慳錢
番工老闆坐門口睇人遲到
倒垃圾hr包埋
個客要飲咖啡 公司用晒唔補貨 要搵同事借
早d食飯早d番公司 早番公早放工
叫自己做flexible working
8號風叫人安全地方工作 但冇提供laptop
公司因為用曬果個月嘅水券而唔訂水
勞工法例的確話放SL嗰日係可以冇人工, 有人工係間公司好
除非你連續放4日or above有醫生紙就可以有4/5人工
Archi OT 到凌晨一個仙都冇
- 每個月限住每一個department只准用幾多箱A4紙
- 銀行/供應商寄信過來,然後要我地用返個d信封寄野俾其他客
老闆過年請個客食飯, 個客叫晒佢自己全公司人黎 (大約二十幾人), 之後果客同自己員工講依餐當公司annual dinner
合約寫星期一至六 口頭話星期六極少機會需要返
結果一請病假就打電話黎屌 要你無償返星期六
直至你應承先肯收線
On9架? 勞工法例比咁做嘅咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞