其實點解以色列係沙漠地方都可以發展的咁好

85 回覆
41 Like 13 Dislike
猶太人因為有錢所以佢哋可以搞好多研究
二戰嗰陣有一堆德國猶太人科學家著草去美國
造就美國科技領先全世界
就連原子彈都係猶太人發明整出嚟
咁佢南部真係沙漠嚟㗎嘛
香港喺正南太平洋 添噃
德國人都會派人去留學
不學無術可能就係講緊你呢d人
以色列發展得好,因為猶太人好聰明、好有錢、好愛國。睇過一本關於猶太人教育嘅書,佢哋好著重知識、教育,家長教仔女一定要尊重老師,因為唔識尊重老師就唔會從佢哋身上學到野,好珍惜書本,好似話有個比喻係如果屋企火燭,最緊要帶埋啲書走,所以猶太細佬細細個已經被熏陶學習知識好重要。另外讀書最top嗰班猶太人好多都去教書(當中精英中嘅精英會去做拉比,即係猶太教中教人經書嘅老師),所以教學質素超高。應該係咁所以佢哋好聰明。聰明人自然知道點樣搵錢,又或者發明啲產品出嚟賺錢。
至於愛國,今次有眼睇,咁多人飛返去幫手打仗,呢個係同佢哋嘅文化傳承有關,無論去到邊,猶太人依然守割禮,守安息日,國禮令到佢哋記得自己係猶太人嘅身份,喺每個星期守安息日爸爸會講佢哋祖先出埃及嘅事,呢啲儀式令到佢哋無論去到邊度,都記住自己係猶太人。所以有錢嘅猶太人就會投資返喺以色列。
有美國嘅祝福
似乎世上總係無石油嘅地方先會花心思搞好公共交通
啲中東人仲衰過南亞
會唔會奶共奶到要撐蛔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞