其實點解以色列係沙漠地方都可以發展的咁好

85 回覆
41 Like 13 Dislike
因為係突登要摩西兜圈 等佢老死
新月沃土. 西史無讀?
有大量海外猶太家族匯錢返去搵建設發展

而海外猶太人做生意係好L團結,每個人做一part,然後你判比我我判比佢,所有生意嘅上下游都做L哂,好難唔發達
但我睇過話佢係貼錢做,因為要起啲鐵路,而啲鐵路係沿住啲球場起,大部份搞完世盃係無人用,因為當地人唔會去加上揸車
猶太人金髮藍眼又有
華人樣又有
中東人咁既樣都有
黑到炭咁亦有
熱唔熱
邊一章講過出埃及嗰個世代嘅人因為犯罪無得入去,其間仲掟爛過十誡石碑。
睇咗啲新聞,內塔尼亞胡本身唔算保守派,又pro LGBT,係因為佢想透過削弱司法權力,打甩自己嗰壇賄賂案,所以同班保守派搞聯合政府,班宗教撚順手擴大猶太教法庭嘅權力
睇得越多真係越覺得啲宗教撚真係好反人類,阻住人類發展
猶太人真係好醒
諾貝爾獎得主好多都係猶太人
佢地有令地球再生能力既國家
上帝比嘅地方 佢地D地好肥沃架
其實地球咁多水 應該集中研究佢用黎做資源/能源
以色列位處地中海都可以話係沙漠
以色列算咩沙漠地方
直頭係靚地嚟
民數記14章

孟獲會唔會好啲
物價高到癲,m記百幾蚊一個餐,路邊可樂廿中一罐,果邊d後生一樣極難上車
冇人覺得以色列美好
起我眼中猶太教極端跟從舊約聖經都係生藩宗教
只不過猶太人知識水平高 有錢 有軍備
先唔洗爭戰,正如沙地呢啲伊斯蘭國家咁有錢,都唔會搞恐怖襲擊
如果猶太人唔係流亡左去世界各地
呢個民族仲留起中東其實都係打仗打到仆街

佢個國家嘅凝聚力就係宗教
我唔覺得拎錢擺起宗教度有咩問題
如果呢個國家連宗教都分裂
咁國力一定係衰落
唔係咁邊得嚟咁多以色列人愛國?
第一個猶太人來到小鎮上開了個加油站,生意很旺。

第二個猶太人來了,發現加油站生意很不錯,想到加油站的客戶需要吃飯,所以投資開了個餐館。

第三個猶太人來了,想到來小鎮的人多了需要住宿,於是開了個飯店。

第四個猶太人又發現住店的人需要生活用品,於是開了超市。

第五個,第六個……來的人越來越多,吃飯住宿旅遊經商的人又需要加油,於是加油站、餐館、飯店、超市的生意相繼更旺了,逐步小鎮就成了一個經濟繁榮的小鎮,很多猶太人都富裕了。

第一個中國人來到小鎮上開了個加油站,生意很旺。

第二個中國人來了,發現第一個人投資的加油站生意真令人羨慕,趕緊開了第二個加油站。

第三個中國人又來了,看見前面2個同胞的加油站生意很好妒嫉得眼紅,火速開了第三個加油站。

第四,第五個同胞過來都是一樣,開加油站還打折促銷……最後惡性競爭,然後紛紛倒閉,小鎮又回到原點……
法國託官時期就係,獨立後咪而家咁囉
因為佢地唔係伊斯蘭教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞