其實點解以色列係沙漠地方都可以發展的咁好

85 回覆
41 Like 13 Dislike
印象中睇片擺好多落教育度
唔係講緊香港果隻俾你讀一大堆課外活動寫小學cv
即係點
The Bible tells you
以色列在化石燃料(石油、天然氣、煤炭)依賴進口
half mix 同quarter mix 仲會講既, 4代以後基本冇了
以色列啲薯仔幾好食,整焗薯
咁好多流散猶太人一早溝晒血
香港唔好講了, 同大型畜牧業一樣, 一大班人吹自己現代文明, 其實結婚, 教育, 家庭, 體肓氛圍, 工作, 待人處世, 接觸新事物都仲係愚家思想, 走唔出來, 階級觀念, 仇富恨窮, not open minded , 劣根性一直都係到
冇乜所謂既, 現代文明唔著重種族, 性別, 宗教, 只著重個人價值
黎巴嫩以前好繁華,係因為內戰先搞到咁
因為好多猶太人都喺美國係掌權人,有錢人
應許之地
經典劣根例子
香港人
1. 睇人仆街最開心- 大家咁關心既村屋案件
2. 憎人富貴厭人貧 - 大家幾耐冇聯絡經濟能力差既親戚
3. 只講權利不講義務- 大家仲記得為上大帽山睇結霜既港女嗎?
4. 投訴攞著數
5. 自卑變自大 - 永遠懷念改革開放初期既大陸,面對富起來既同胞就不斷放大佢哋既惡行自我感覺良好...
6. 永遠唔識尊重人 - 空姐一定係做雞既,你企得喺度收銀就預左畀人鬧

中國人:
1) 該表達意見時不敢表達,別人犯錯的時候馬上起鬨。
2) 不是嘗試自己成功,而是等待別人失敗。
3) 遇到出色的同輩或後輩,不是思考如何合作,而是想盡快擠掉對方。
4) 遇上災難時,只會想到自己得救就好,「守規則一起獲救」被視為傻仔。
5) 自身利益永遠凌駕尊重遊戲規則的自律與道德感,「蝕底」是罪大惡極。
6) 所謂道德,就是毋須思考的三姑六婆式鄰家醜聞,任何需要深入判斷的社會公義之類,就戲稱之「扮野」「懶正義」。
7) 語言自卑感,讀了十幾年英文卻不敢講,別人講的時候就取笑人家發音不夠正統、文法差、欠文采。好像不是莎士比亞就沒資格說英文。
8) 對異於自己的東西誇張化和醜化,不論是食素、不買樓、不結婚、不派利是、不用facebook。
9) 假大空式過早斷言兼犬儒主義,動不動就「乜乜已死」,實情是自己沒有努力過,自我實現式預言的失敗居然會帶來快感。
10) 每次被批評,馬上藉口自己是個別例子,有特別原因;萬一找不到分別,就推說其實大家都錯,為甚麼只怪責我?最常用的藉口是「別的國家也有」,其次是「你唔明架喇」。

相同: 都係無論學左幾多年英文, 讀poly 定city 都好, 都係唔識正常地表達日常英文主題, 例如咩菜, 咩魚, 咩電器, 描述動作, 笑話
黎巴嫩舊時你中東巴黎
咪又係俾啲巴勒斯坦人攪到內戰先咁窮
佢地全都係天選之人,如果唔係當初點夠膽係一個全民反對既地方立國仲要立到
個民族好似開外掛咁
以色列用滴灌技術
失敗版既劉備

人地借完荊州又借益州都無事,仲做埋皇帝
如果以色列嘅領土可以吞拼成個阿拉伯半島就好, 咁就可以少咗好多獨裁國家
因為以色列科技發展勁囉
但係之前有張memes 圖 行路只係六日
咁香港人?
以仔科技大學去過當地大學交流,班友學術水平真係好高,理工商醫都一流,金融又勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞