認真問,唔買樓嘅話老咗住邊?

573 回覆
87 Like 458 Dislike
留港撚唔會介意住大灣區。反正幾年後香港經濟同大陸睇齊。
認真地玩膠
到時隨時死左啦
其實拎住外國國籍真係好重要
當你遲過去 嗰邊拎到嘅退休金唔多
西方國家係有平樓俾老人家買 會有老人服務 附近一定有醫院嗰啲
咁你喺香港一直唔買樓 儲到嗰筆錢已經夠買兼夠生活
你舊錢唔買樓就洗鳩晒佢?
你有錢買樓點解老左會冇錢交租?
多多錢就去英國
少少錢就去大灣區
冇錢留喺香港攞福利
學子華神話齋
樓好可以你買我層樓
我又買返你層樓
然後你又買返我層樓
咁大家都發達喇yeah
連登標準35歲以上就廢老
係時候返大陸溝隻老雞返香港申請公屋
公廁就有你份

佢哋就係叫人谷
自己縮
所以loop唔到
你咁講嘅話香港都有公屋同老人服務
但未見識過外國實際係點就好難評論邊樣好d
政府老人院你去過幾多間?
都係果句 工作需要 我個個禮拜去
去過超過十間

急症唔洗你識分
院舍有護士 佢地會知

睇醫生有期果d叫覆診 咁梗係group埋同一日嘅人一齊去 但得一個都會照去 見過院舍有埋自己van仔 一個都照出車

老人家行得走得就係自己去廁所
行得差定期有物理治療
每日有小組做運動

至於綁人就真係睇專業判斷 通常護士,職業治療師, 物理治療師會睇 你唔信人專業判斷係你嘅事 但就算你唔係住院舍 入公立醫院都有一樣問題 你咁驚應該即刻賣樓移民 老咗驚你走唔到

唔識可以問 唔識扮識扮大袋好易比人踢爆 咁就柒架喇
真心,老咗都去老人院啦,所以買屋真係嘥鳩氣
同埋應該得你條傻尻先會覺得老院會特登唔送院
唔送死咗或者出事會比家屬告 到時邊個負責
但送院就爽喇 住院費照袋 做嘢就做少個
事實係老院少少野就送老人家入院 最好佢住醫院仲多過住院舍
所以我真係想問下你柒夠未
覺得會升值咪買 到老賣樓起碼有錢賺
買埋d垃圾納米樓就真係無謂
老左住印度
UK 好似喺全球徵稅
同埋真係咬老綜嘅話 住院舍都可以唔洗比錢
有無聽過政府買位

https://www.elderlyinfo.swd.gov.hk/tc
其實你可以自己望下香港有咩院舍 去過唔少環境都幾唔錯

見你係咁叫我去住 其實我真係覺得自己第日老咗搵間靚靚地嘅入去住都無問題 不過你可能都係prefer喺自己個狗竇度抅臭 咁呢d就個人選擇啦
你岩 每年講帳大概3%
嚴黎講24年購買力就會跌左一半

但呢家最concern 嘅係
到底啲錢用黎做咩

我係呢呢到講左我對香港樓市嘅睇法
https://lih.kg/AOdjBKX

最擔心說穿了就係驚樓市泡沫
到時連通帳都追唔上

拎啲錢去買etf都好過買樓 as of today
nhs分分鐘衰過香港公立
你接受到綜援嗰幾千蚊嘅生活質素咪得,問題係我接受唔到,所以我係咪要儲錢
我唔影響你,你都唔好影響我,大家嘅諗法都冇錯
連登仔覺得未來幾十年都會高息
唔會有仔女唔會有伴侶
老年嘅生活重要咩?
而家已經過緊退休人生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞