認真問,唔買樓嘅話老咗住邊?

573 回覆
87 Like 458 Dislike
佢地擺明係等樓爆drop to zero/negative
大灣區
城市的衰敗,就係因為老野太長命死唔去
以前d人,好早死,過60就大壽,d後生成家立室生小朋友,父母就去左,所以大部分都只需養下一代。
依家下下80-90歲命,成年後都唔敢結婚生小朋友,唔養父母又不孝,咪個個躺平做最後一代囉!
寶福山
Sad到
正路諗法,買樓其實運氣都佔好大比重,到多人買樓,經紀又唔會咁落力招呼你,生客仔求其俾推離地價/垃圾單位釣水魚。將心比己,長期齋睇唔買班仆街經紀都唔會推介荀盤俾你啦。

良心建議,橫掂宜家二手同新樓差唔幾,加多少少買新樓主導權(回佣)變返喺你手
買樓嘅Topic你竟然認真問連登仔,係咪傻撚咗
祖國巧大架喎
老人家一個月要預幾多錢先可以安享晚年?
lee 到唔可以講正常人既野,只可以討論推極端
部份人離地既程度同高度一鳩樣
已 plan 退休移民
諗住到時賣樓
真連登仔:FG60K,炒美股晚晚數銀紙,未夠40已經財自
依家訓街嘅係中年人多,好少老人
你六十歲後仲可以每個月比到萬幾蚊出黎租樓
係喇係喇,夠65歲退休即刻手停口停喇
巴打,你買樓要唔要比首期㗎?你個計法係咪唔買樓依筆錢就會無咗先
我唔講點樣錢搵錢,淨係拎依兩球野做定期碌30幾年,到時我實係即刻要訓街啦
真,
不過老左返中山
記得隨身帶多幾個利是封
老左多病痛先返去大陸住
唔收智商稅都要收醫療稅
你冇儲錢?
認真覆
呢個方案唔知仲玩到幾多年
大陸而家低下階層3000蚊人工左右一個月
而家個長生津都係多些少
過多十年八年未必仲有得咁玩

未計呢個錢只係過去過低下階層生活
先唔講折唔折墮
佢地低下階層生活,你生理心理都未必習慣到
唔信去食下大陸5蚊飯盒一次就知
留得港既住堔圳番中環快過住大西北,反正好快無關口
住香港都有明日大嶼
人口增長顛峰期已過
尼緊人口增長減慢/負增長
大把地方住
至少開心咗大半世
你廢就唔好出黎獻醜啦垃圾
住得老人院即係冇咗自己照顧自己的能力, 冇咗自己照顧自己的能力仲有本事去收租!?
住得老人院呀, 仲有能力去收租咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞