認真問,唔買樓嘅話老咗住邊?

573 回覆
87 Like 458 Dislike
你錯喇
如果唔跟佢買樓你慳返既首期、佣金、各項雜費,都會憑空消失,然後你只可以訓街/住公屋

每個月儲10000?發夢啦,你唔買樓,啲錢就會自己唔見咗㗎
不如你諗真d你想講嘅case係有錢但唔想買樓定從來都無錢買樓
從來無錢買嘅話根本講黎無謂 根本無得揀
有錢而唔買嘅 到老咗根本都大把選擇
你要assume唔買樓就會洗曬d錢無錢養老我就無野好講了
政府老人院同公立醫院服務係點都要拗?
咁我祝你早日入去享受生活
所以而家跌左七成未
笑死 講埋我去過見到嘅情況你都仲有得死雞撐飯蓋
btw 係呀係呀 你買完樓有錢去私家醫院 人地唔買樓反而無錢去 如果係咁窮就唔係佢唔買樓係買唔起樓啦 咁你點講佢都無得揀架啦
1968年喎
你啱,自從買完樓之後越儲越多錢,比完首期同月供個户口仲多咗錢,老咗啲錢多到洗唔晒

相反,唔買樓果班慳返嘅首期、佣金、雜費就會憑空消失,去咗邊我就唔知啦,總之佢地就會無錢,佢地就係慘
佢再覆你都仲喺度講緊政府老人院幾差

總之我話之你係elon musk 定李嘉誠,同我拗就只可以住政府老人院,用政府老人院嚟做標準
想做留港撚嘅咪買囉,不過一定等到跌多一半先買 而家買只係幫上手或者發展商套現走佬
我真係笑撚咗 總之你唔買樓戶口就一定咩錢都無
仲要政府資助老人院都唔係間間都差
條友好撚搞笑
為左一個月一千蚊,但沒諗過你可以一個月蝕幾百萬
Ok 我唔岩 3000一個月已去到80年代初期
70年代警察一個月收一千

https://fb.watch/nvAPc7gJ2J/?mibextid=Nif5oz

但我想表達嘅係,當年80年代買樓絕對唔難,個時啲人唔會唔諗買樓,FYI

*1971年57.5%香港家庭每月入息600港元以上,16.6%每月不足400元,7.7%每月超過2,000元。 其後,香港工資在十年間,增加約一倍。

1980年代香港經濟蓬勃,1989年香港失業率更低至略高於1%,達至全民就業。當時香港所有機構都會為員工提供花紅、雙糧(編註:雙倍工資)或房屋津貼甚至宿舍等豐厚福利,因此很多香港人都很輕易便可擁有自己的物業。在1988年的一次調查中,在當年購買物業的市民當中有72.6%能一次過繳清樓價,需要超過5年時間供完物業的市民僅有1.7%。*
最大問題係通脹
貨幣個購買力大約20幾年就無一半
40年複式計係磨到得返好多少
03年M記買巨無霸二十幾蚊,而家四十幾
80年賣幾蚊

你80年D樓講緊幾十萬
一部份係因為樓價升,一部份係因為通脹

要追,你要長時間做啱投資決定先有機會追平
個個人係股票期貨市場長時間投資都有賺既話
巴菲特唔會咁出名

要穩陣,一定係買資產
就算你買黃金/地/樓咩都好

千祈唔好買公司股票
有錢佬太多財技令你手上股票價值縮水
未計經營不善佢執笠
你睇下營運到過百年公司有幾多間就知
你就想叫雞賭錢,你唔買樓你嘅錢只能憑空消失

樓市有咩問題?樓價跌係因為啲業主做善事比機會人上車,估價跌係因為銀行唔識野
總之樓價只會升,成交少只係業主賺夠唔想賣住,一放盤實個個都出高幾倍價爭崩頭
廣州老人院,地方大又平,政府長生津夠俾月費
你思路咁另類
政府老人院同公立醫院服務係點都要拗
應該早日入去享受生活
當年啲人要多謝港英政府
用左短短十年時間
就幫到香港人輕鬆置業
醒下啦, 真係咁容易, 依家就唔會有咁多公屋廢老啦
我有屋企人賣樓住老院 點睇
老實講
仲煩緊買唔買果一千幾百萬樓果埋人
每個月交緊兩三萬租就牙痛咁聲

唔住政府資助唔通住養和養老咩

不過連登世界公屋世一
好多大老闆都住公屋揸拉利
認為你都應該早日入去
笑死 高質樓好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞