認真問,唔買樓嘅話老咗住邊?

573 回覆
87 Like 458 Dislike
住番老母間公屋

訓同一張碌架床
有又唔多果隻
睇情況啦
當年唔洗供得咁辛苦
大學生幾年可以供甩

日本80年代尾如果啲人咁諗無入市
可能唔洗迎來失落的30年

啲ibanker specializing at estate 都唔太prefer入市啦呢家
你後生住開私樓老咗點會想住公屋啊
你都戇鳩,冇去過老人院係度鳩up

你俾人送去得老人院同你去精神病院無分別
由你入院果刻,你認知就係有問題
你自己話自己無問題同你入精神病院話自己無痴線一樣無人理

睇醫生人地係每日一車去曬醫院睇醫生,你唔係以為佢會按需要去睇醫生下話? 邊有咁多護理人手

環境點解衰係因為環境無人保養
同有堆人無野做會悶到破壞下牆身/床/被...etc
加埋一大堆up左係片既屎尿味/人工造口屎袋尿袋味
同有時滴左係地無人理,放到有積

BTW, 覺得咁好住建議你儘早入去享受生活
連登仔講投資吹到天花龍鳳,但就重未發到達
你都痴線, 當年對打工仔黎講係天價
https://www.kocpc.com.tw/archives/514011
住郵輪都得
仲有人幫你執房 洗碗
無家可歸唔係可以去社區中心留宿咩
做定期囉
買國債囉

好過買未來完全唔明朗嘅港樓
中產走/人口購買力疲弱 ->邊個同你接貨?
大陸人唔黎香港買樓->或者已經無咁易
同埋愈來愈好似我地有呢啲想法嘅人
唔似以前全民一齊諗買樓
你話我知你仲買黎做咩

不過你想買咪由你買(或者你已經買左)
如果你借9成
好快就會有負資產
你見到人地識做定期識買債多錢過你好多
你就日日係到驚call loan

今次唔似97 03因為某特定事件
今日成個香港政經環境(infrastructure and foundation) 搞成咁
你會期待咩原因繼續升
香港突然雙普選?
美國點名香港成為中外金融中心特登減你稅?
新加坡日京核爆,然後香港突然間做返亞洲第一?
你講出黎囉 我地一齊討論
咁03年後 幾十萬 買層樓 升撚到之前最高位
執成500-800萬個D呢
笑死 我個個禮拜都去
睇住d阿婆阿伯自己去廁所
仲有小組一齊做運動
過時過節會有歌舞表演
老人院我一定熟過你 你收收皮先
咪撚尻吹
你去果間cheap同服務差唔代表所有都係咁

另外 睇醫生如果係急症 點儲埋一齊去?
如果咁啱幾個個期都係同一日 咁一齊去係咪好合理?其實你知唔知覆診係跟醫生個期
定你覺得老院係會帶你睇私家 你咪撚傻啦
至於你話比人綁 其實你估佢好想綁人?綁你佢仲多咗嘢做 但老人家跌親斷骨邊個負責
你啱,討論唔到
明明個點係講緊筆錢買樓好定租樓,佢就會講到唔買樓筆錢都會無咗,然後自己有層樓你就乜都無

其次明明有幾球野喺手可以住好啲,又會講到你要訓街,要排政府免費老人院院,都係佢有層樓好啲

迫你要住免費老人院,又講設施幾舊幾差再而又繼續講免費老人院點樣無人理你,會失智退化,想你快啲死,所以都係佢有層樓好,買咗樓就人唔會老屋唔會殘,年年18歲,默書100分
睇樓好spin黎spin去都幾有娛樂性
可能加息加到佢神志不清
我同意有d係好差 我都見識過 但世界很大 香港有好多間老院 唔好坐井觀天就以為自己識好多野 香港老人院貴起上黎收你幾皮一個月住到好似住私院咁都仲得
唔係wor
當我社會垃圾升唔到層每個月儲10000
40年我都儲到5球
如果最撚保守做定期
都成8球

8球住邊好
呢條撚樣係aa樓好打手黎
佢咁pin都係為左佢份工
唔怪佢嘅

但希望其他連登仔睇我地嘅討論
會識做選擇
你都痴撚線,
人地而家討論緊老左,洗曬D錢
住政府老人院加老綜

你係道話我去果間政府老人院cheap同服務差
政府老人院你想幾好?你估有5星級service

急症?有幾急?
當睇唔到,聽日先去啦
你自己都識講,時間係就醫生唔係就病人
等唔到去醫院死左,咪出返個床位囉
反正大把人排

綁人果度,個老人家自己話自己行得走得痾得
怕整污糟就包片,除片反抗咪綁囉
綁左佢,“專業判斷”一句怕跌,講完

BTW, 覺得咁好住建議你儘早入去享受生活
轉工啦
To be honest
我做financing
香港樓市未來十年已經定調左係doom
再下十年係未明朗
甚至係可以doomer

見係連登都算有緣
我都唔想第時你個仔日日屌佢老豆無用無出色
加? 今時今日 唔減仲加?
你咁講不如話長包養和病房同看護照顧
大地講緊用曬錢攞老綜同住政府老人院,
你就講幾皮住老人院

呢道堆人後生供樓都未捨得供幾皮野
退一步叫佢地交租都未捨得交皮幾野
你就講退休幾皮住老人院
係咪痴線左D
政府咁多間你去過曬?
我純粹係想講你對老人院認知有偏差
極端case只係fyi

我咪講左大學生
佢賣2萬二千
點樣天價?
當年做警察一個月都3000
一年都一皮
當你儲一半 一年都有15000
兩年都買到
點天價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞